Nisan Yazıları

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

PDF olarak çıkaramadığımız Nisan yazılarımızı sitemizde yayınlıyoruz. İşte konu başlıkları ve yazılar. Tamamını okumak istediğiniz yazının (veya yazar adının) üzerine tıklayabilirsiniz.

 

 

29 Mart Yerel Seçimleri ile ilgili yazılar:

 

Yamaç KONA; Adil Oldu mu Acaba?

 

“Tahmin ettiğim gibi seçim öncesi bir Ergenekon dalgası geldi...

Bazı kesimlere mesaj yollandı, muhalifler çürütülmeye çalışıldı. “Tek adam” kampanyası yürütüldü her partide, bunun başlıca sebebi R. Tayyip Erdoğan'ın olayı bu şekilde ele almasıydı.”

 

Erdal ALTUN; Seçim Dediğin Böyle Olur!

 

Ondan önce Davos olayı sahneye sürüldü; malum “One minute” çıkışı! Yani öylesi sahnelendi ki; vatandaş, İsrail’e sandı ama İsrail’e olmadığını ısrarla söylemelerine rağmen anlamak istemediler. Bu kadar gözü ve gönlü kapalı bir toplumu elbette AKP’lilerin yaptığı gibi dalavere ile bir başkası da istediği yöne çekebilirdi.”

 

Neylan ÇEVİK; Yerel Seçimler, Kazananlar Kaybedenlerden Ziyade

 

“Bu seçimler AKP’nin yenilmesinin değil, büyümesinin durmasına işaret olabilir ancak. Muhalefet partisi için ise bir çeşit “kendine gel” uyarısı, dönüşümün üstüne gidilmesi için gerekliliğin çağrısı.”

 

 

Murat KUTLUOL; Yerel Seçimlerde Seçmenin Mesajı 2011’e

 

“Seçimlerde daha önce de tahmin edildiği üzere, AKP hatırı sayılır bir oranda güç kaybetti. Bunun yanı sıra, AKP’nin ana partisi olan Saadet Partisi, oylarını iki katına çıkarttı. MHP’nin ise milliyetçilik kozuyla özellikle iç ve batı illerinde büyük oranda güçlendiği görüldü. DP'nin bile hatırı sayılır bir oy oranıyla bir dahaki seçimler için pazarlık gücü kazanması, AKP'nin sağın merkez partisi olma konumunu kaybetmeye başladığını ortaya koyuyor.”

 

 

Emrah ÖZDEMİR; Okunmamış Mesaj

 

“AKP eriyebilir elbette, ama AKP’nin erimesi ANAP’ınki kadar kolay olmayacaktır; çünkü Fetullahçılar ilk kez bu denli güçlüdürler ve ilk kez kendi partileri vardır. AKP’deki diğer koalisyonların çekilmesi bile, AKP’yi %30 civarında bir çizgiye oturtur. Kısacası; AKP, bazı yerlerde aday belirlemedeki tepeden inme tarzının ve ekonomik krizin etkisiyle oyunu düşürmüştür; fakat henüz bitme eğiliminde değildir.”

 

 

Erbil DENİZ; Feeri

 

“Bir sıradan seçimcik daha geride kaldı. Ne değişti diye kendime soruyorum; değişen hiçbir şey bulamıyorum. Halk aynı halk, fikirler aynı, sadece değişen iktidar partisinin oy oranı. O da benim için bir şey ifade etmiyor.”

 

 

Erdinç AYDIN; Aşiretlerin Devlete Mesajı: 29 Mart Seçimleri

 

“Kendi iradeleriyle yasa dışı siyasal bir hareketin içine dâhil olan ve dağa çıkan kişilerin tercihlerini gayrimeşru ilan etmek dünya kamuoyunda da onay görmüştür. Aynı siyasi iradenin sandığa yansıması ise devlet politikalarının gözden geçirilmesinin gerekliliğini ortaya koyar.”

 

 

Sevda EĞER; Kurtarın Bizi

 

“Şimdi dedim, zor bela açtığım iş yerimi kapatmamak için oyunu satan ben mi daha ahlaksız, köşeye sıkışmış halimi çapraz şantaj kuruna çeviren bu adam mı daha ahlaksız?”

 

 

Ahmet Tuna ALP; Siyah Bayrak

 

“Seçimin tartışmasız kazananları CİHAN ile HaberTurk kurumlarıdır. CİHAN zaten bu sürecin en önemli veri merkezi. HaberTurk ise tarafsızlık noktasından çok, yüzde 25 Axel Springer ortaklı Doğan Medya Grubu'nun garipsenmeyecek tutumunun yerine konuşlanmış durumdadır.”

 

 

Osman ACAR; Adaylarla Seçimler ve Halkla Geçimler

 

“Etkin muhalefeti ile dikkatleri üzerine çeken, türbanlısı olsun, çarşaflısı olsun halka inen bir adam olarak, İstanbul’da beklenen bir oy potansiyeline imza attı. İstanbul’da sandıklar Kemal KILIÇDAROĞLU için oy çıkarırken, halkın gönlünde genel başkanlık görevi ona çoktan yüklenmişti.”

 

Diğer Yazı ve Konular:

 

Uluslararası İlişkiler: Gamze Güngörmüş KONA; Obama Dönemi ABD’nin Güvenlik Politikası

 

“ABD’nin önceden mücadele (pre-emptive strike) anlayışı Bush Doktrini ile hayata geçirildi. Artık potansiyel tehdit oluşturduğu varsayılan her birey, örgüt ya da devlet ABD’nin özellikle NATO bağlamında hedefi olabilirdi. Bu ifadenin konumuz için anlamı büyüktür. Çünkü ABD’nin potansiyel tehdit saydığı ya da sayabileceği birçok unsur özellikle Orta Doğu, Balkanlar, Orta Asya  hatta Güney Doğu Asya’da mevcut bulunmaktadır.”

 

Kürdistan Meselesi (iç-dış): Nuran TALAY; Hayali Kürdistan Kalkışması Gösterimde

 

“Irak’ta başlatılan yapılanma ile Kürdistan Devleti kurum ve kuruluşları resmi daireleri ve hatta havayolu şirketi ile tam istenilen düzeye gelmeye hazır. Kurulmuş Kürdistan devleti illegal olarak varlığını sürdürse de, birçok devlet tanımasa da onlar milli marşları ve dalgalanan bayrakları ile hayalin figüranları olmayı tercih ediyor.”

 

 

Siyasi Partiler: Evren YELKANAT; Türkiye’de Marksist Partiler ve Seçimler

 

“Görüldüğü gibi seçimde Marksist partilerin oy almasını bir yana bırakın, mevcut partilerin hiçbiri Marksizm-Leninizm’i bir eylem kılavuzu olarak görmemekte, küçük fikir kulüpleri gibi birbirleriyle didişerek, Türkiye halkına, işçisine ve köylüsüne umut vaat edememektedir.”

 

Siyasi Partiler: Gökhan DAĞ; Duyurulur: Demokrasi Vardır, Demokrasi Olması Gereken

“Şimdi ben size sorarım ey demokrasiye inanan veya inanmayan tahayyül sahipleri; sizce kaç tür siyasetçi vardır?

Sorarım ve cevap veririm.

1– Demokrasiye gerçekten inanlar

2– Demokrasiye gerçekten inanır gibi yapanlar.”

 

Yazı Dizisi / Futbol-Siyaset: Ali İhsan UĞUZ; Türk Futbolunun Kirlenen Yüzü ve Siyaset (2)

“Elbet bütün bunlar, yalnızca bazı maçlarda yaşanan hakem hataları ile belirlenmemektedir. Bu tür işler komplike bir sistem içinde yürür. Futbolcular, yöneticiler, hakemler ve medya bu işte ortaktır; ister bilerek isterse bilmeyerek. Milyarlarca doların döndüğü ve milyonlarca insanın peşinden koştuğu bir sektör, egemenlerce kendi başına bırakılacak kadar önemsiz değildir.”

 

Ekonomi / Finans:Timur Veysel DOĞRUOK; Küresel Mali Krizde Otomotiv

“Avrupa’da büyük veya lüks ihtiyaç sınıfına giren ürünler tedbir olarak direkt ikinci plana atıldı. “Ev veya otomobil almazsam, hayatımı idame ettiremem” diyecek biri olmamalı. Avrupa’da toplumda yerleşmiş bir kriz saptaması vardır. Ülkemizde maalesef bu durumu biraz geç anladık. Avrupa’daki talep korkusu, Avrupa ile birebir iş yapan biri olarak beni şaşırtmıştı geçtiğimiz aylarda, ancak ülkemizde bu durum işten çıkarmalardan sonra ciddiye alınmaya başlandı.”

 

 

Ekonomi / Finans: M. Burak KAHYAOĞLU; Devlet ve Kriz

“Krizler açısından bakacak olursak “devlet”in piyasaya iki şekilde müdahalesi söz konusu olabilir; krizlerin oluşması aşamasında etkiye sahip olmak ve krizin atlatılması için müdahale etmek. Dünyayı etkisi altına alan Mortgage Krizi’nin oluşmasına neden olan olay, önceki yazılarımda izah ettiğim üzere, 2001 yılında ABD hükümetinin faiz oranlarını %1 seviyelerine indirmesidir. Bunun yanında ABD hükümeti krizin etkilerini artıran, yatırımcıları çok fazla risk almaya teşvik eden birçok yanlış politika izlemiştir.”

 

 

Yazı Dizisi / Gündem Dışı: Naile DUMAN; Diyalizm (1)

 

“Satın aldığınız evleri, arabaları, hatta sahip olduğunuz çocukları dahi öte tarafa götüremeyeceğinizi hâlâ anlamadı iseniz, diyecek söz de yok. Ama Tanrı’nın organlarımızla işi olduğunu hiç sanmıyorum. Emaneten verildiler. Ve ben eminim ki Tanrı, yarattığı insan ile gurur duyuyordur. “Çok kullanımlı olduğunu anladılar organlarının, daha çözecekleri çok bilmece var, aferin iyi yoldalar” diyordur ve temiz ruhların dönüşünü bekliyordur.”

 

 

Gündem Dışı / Toplumsal: Nihat ATAR; Toplumsal Sorunlar ve Çözümleri

“Kadınını ve gençliğini gözden çıkarmış, bilimselliğin yerine dogmaları monte etmeye çalışan, bireysel çıkarları toplum çıkarlarının üstünde gören, geleceğini emperyalist odaklara işbirlikçilikte gören, insanı insanın kendi ürettiklerine kul etmeye çalışan anlayış ve kadrolarla işimiz olamaz.“

 

 

Gündem Dışı / Toplumsal: Saadet TOKSÖZ; Kentlerde Varoş Kültürünün Hakimiyeti

“Toplumları kalıcı kılan ve geleceğe taşıyan en önemli parametrelerden birisi güçlü bir medeniyete sahip olmaktır. Kültürel eğitimden uzak kalmış veya ırksal ve yöresel kültürlerini yitirmiş toplumlar, kendilerinden sonrakilere bırakabilecekleri kültürel miraslarını yitirirler ve tarih sayfasından silinirler.”

 

 

Gündem Dışı / Kültür: Ece ERDAĞ; Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları ve Kuşlar: Gerçeklerden Düşlere

“Ah beşeriyet, bilmezsin değil mi, senin yapamadığın her şeyi yapabilen canlı kuştur. Özgür olmaktan uçmaya, tüy denen tuhaf şeyden, delici bakışlara kadar her şeyin sahibi aslında kuştur. Evrenin en eski konuğu kuşlardır. Anne baba olmayı bile kendine mâl edersin de, bir türlü aklına getirmezsin imparator penguenlerinin eksi elli dereceye varan soğuklarda yumurtalarını saklamaya çalışmalarını…”

 

Konuk Yazar: Emre ÇAKIR; Melekler Dişi mi, Erkek mi?

“Tarihteki hemen her devrim, dinle değil, ama din adına eski düzeni savunan, eski düzenin güçleriyle bütünleşmiş olan dinci güçlerle karşı karşıya gelmiştir. Bu güçler, kendilerinin etkisini azaltacak her girişimi “dinsizlik” olarak nitelendirmekten çekinmemişlerdir. Padişahın ve düşmanın çıkarları ile bütünleşerek, Kurtuluş Savaşı sırasında yazımın başında örnek olarak verdiğim gibi, Mustafa Kemal ve arkadaşları için idam fermanı çıkartanlar da yine bu tür din adamları olmuştur. “

 

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.