PD KİTAP: AKP İKTİDARINDA MUHAFAZAKARLAŞAN TÜRKİYE'DEN MANZARALAR

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

 

Her yıl, 140 bin kişi kanserden ölüyor.

 

30 yılda terörden dolayı, 50 bine yakın insanımız öldü ve insanlarımız ölmeye devam etmektedir.

 

Kısaca; kitapta, ülkemizde 2010 yılı içerisinde yaşanan, benzerleri içerisinden örneklendirilen, bireysel olarak nitelendirilen ama toplumsal sorunlar olan olaylarda; kaybettiğimiz insan sayısı ve bu olayların yan etkileri; yukarıda sayılarla sonuçlarını verdiğim sorunlardan, toplumsal yaşamı daha fazla, olumsuz şekilde etkilemektedir.

 

Taciz, tecavüz, hırsızlık vb. olaylar; her toplumda görülen suç ve asayiş ile ilgili olaylar olarak görülebilir. Fakat bizim toplumuzda yaşanan olayların sebep ve sonuçlarına baktığımız zaman, özellikle gelişmiş ülkelerden farklı olduğunu ve toplumsal yaşamı adeta bulaşıcı bir hastalık gibi etkilediğini görmekteyiz.

 

Kitabın isminden dolayı, eleştiriler olacaktır. Yaşanan sorunların, bir siyasi partiye mal edilemeyeceği, muhafazakarlıkla ilgisi olamayacağı gibi… Elbette yaşanan olaylarda; birbirimizin sorunlarına duyarsız kaldığımız için bu toplumda yaşayan her bireyin sorumluluğu vardır. Fakat bizim gibi demokratik gelişimini tamamlamamış, halkın yönetime katılımı minimum düzeyde olan, antidemokratik kurumlardan oluşan bir ülkede birincil sorumlu siyasetçilerdir!

 

Ayrıca, ülkeyi yöneten partinin lideri: ‘Kadına şiddet abartılıyor.’ diyorsa ve gerçek tamamen farklıysa, referans olarak bir dini gösteriyor ve dini içerikli söylemler kullanıyorsa, bizlerin de bu eleştirileri Hz. Ömer’in: "Fırat kıyısında bir deve helak olsa, bundan kendimi sorumlu bilirim." sözünden icazet alarak yapması, son derece doğal karşılanması gerekir!

‘Muhafazakarlaşan Türkiye’ sözünü açmak gerekirse, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; muhafazakarlık kelimesinin anlamı ‘tutuculuk’ tur. Toplumumuzda tutuculuk; kişisel çıkarlar, sosyal gelişmelere ve yeniliklere ayak direme, törelere ve ortaçağ geleneklerine bağlılık temelinde sürdürüldüğü ve özellikle sağ kökenli siyasetçiler, oy uğruna bu feodal zihniyete prim verdikleri için yaşanan sorunların kökeninde, muhafazakar anlayışı görmemi mazur görünüz!

 

                                                                                                                  Oğuz Kemal Özkan