Resmi Dil Eğitimi mi? Ana Dil Eğitimi mi? Ana Dilde Eğitim mi?

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Osman Altmışdört
Yazının Yazıldığı Tarih: 
25,12,2010

 

Apo ve yandaşları ne kadar çok istersek o kadar çok alırız mantığıyla, ana dilde eğitim istemekteler (ilköğretimden üniversiteye Kürtçe eğitim, Türkçe yabancı dil ). Bu olmazsa köprüyü geçene kadar ana dil eğitimine razı olacaklar. Yani resmi devlet dilinin yanı sıra Kürtçe eğitiminde seçmeli olmasını kabul edecekler. AKP iktidarının bu konudaki açılımının da bu olduğu kanısındayım. Bölgede Kürtçüler, AKP bu konuda hangi adımı atarsa atsın, hep onlardan bir adım önde olmayı yeğleyeceklerdir. 
 
Kendini aydın zanneden Kürtçü sempatizanları, Kürt ve Türk aydınlar Kürtçe ana dil eğitiminden bahsetmektedirler. Bu ülkede Kürtçe öğrenme sıkıntısı mı var, Kürt olanlar Kürtçeyi ana dili olduğu için kendiliğinden aile içinde öğrenmiş oluyorlar. Türkçeyi ise okula gidebilme olanağı bulmuşlarsa öğrenebiliyorlar.
 
Resmi dil Türkçe dışında resmi ikinci hatta üçüncü dil olduğunu düşünelim, Türkçe bilmeyen bu insanlar eğitim kurumlarında öğrenme olanağı bulabildikleri Türkçeyi nasıl öğrenecekler? Kürtler, Zazalar, Çerkezler, Gürcüler, Boşnaklar, Araplar, Lazlar vs dillerini unutmasınlar... Bu dillerde yapacağın eğitimi o dilin hangi lehçesinde yapacaksın? Diyelim ki Kürtçeyi Kırmançi lehçesinde yaptın diğer lehçelere haksızlık olmayacak mı ? Onlarda kendi dillerinin asimile olduğunu söylemeyecek mi? Zazaca tamamen ayrı bir dil o zaman zazalar kendilerinin asimile olduğunu söylemeyecek mi?
 
Bu konuda çözüm adına ortaya bir şey atıldığında, çözüm meraklısı bir takım aydın grubu 'hıyarı görüp bir avuç tuzla koşarmış' misali üzerine hemen atlıyorlar. Bu ülkede diğer gruplarda var: Çerkezler. Onlara hangi lehçede vereceksin Adıgeyce mi? Kabartaycay mı? Bu aynı eğitimi Abazalara, Çeçenlere, Pomaklara, Lazlara , Araplara, Boşnaklara vs. vermek zorundasın. Burada sadece Ana Dil Eğitimi uygulayacağımızı düşünsek (Türkçe resmi dil, diğer diller seçmeli) dahi konunun ne kadar çetrefelli olduğunu anlarız.
 
Bu ülkede her etnik gruba Ana Dilde Eğitimi (her etnik grubun kendi dilinde eğitim aldığını Türkçenin yabancı dil olarak okutulduğu) verecek olursak o zaman Türkler ne kadar İngilizce öğrenebiliyorlarsa onlarda o kadar Türkçe öğrenmiş olacaklardır. O zaman çok dilleşme peşinde koşan aydınlara şu soruları sorabiliriz. Bu kadar çok eğitimi hangi devlet inkanları ile yaptıracaksınız? Sadece Kürtlere bu imkanı vercekseniz, mutakabiliyet açısından bu nasıl etik olacak? Onlar da aynısını isteme hakkına sahip olmayacak mı? Bu Türkiye Cumhuriyetinin birliğine mi hizmet edecek yoksa çocukların ilköğretim çağından itibaren birbirlerini etnisiye üzerenden tanımlamaları sonucu ülkenin bölünmesine mi yol açacak? Karışık evlenmelerde sorun nasıl aşılacak ?
   
Hesapsız sosyolojik ve toplumsal özellikler iyice dikkate alınmadan, dünyadan örneklemelerle yapılacak bu tür girişimlerin girdisi ile çıktısı aynı olabilecek midir? Ülkede sorun çözelim derken daha büyük sorunlara çıkarma ve dönülmez yola girme ihtimali yok mu?
 
Sosyal bilimlerde girdi ile çıktı çoğu zaman aynı olmamaktadır. Sonuçları çok iyi düşünülmeden yapılacak, güya çözüm üretecek adımlar, ülkeyi bölünmenin eşiğine getirebileceğini gözden uzak tutumamak gerekir.
 
Benim bu konuda önerim şu: Herekese ana dilde eğitim vermek bu şartlar altında fazlaca mantıklı gelmemekle beraber, illaki yapılması isteniyorsa ilköğretim altıncı sınıftan itibaren seçmeli olarak bütün etnik grublara tanımak kaydıyla Ana Dil Eğitimi verilebilir.
 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.