KKTC’de Yerel Seçimler ve Anayasa Değişikliği

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Gökhan CEBECİ

29 Haziran 2014 Pazar günü KKTC’de yerel seçimler ve Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması yapıldı. Elde edilen sonuçlar şaşırtıcı olduğu kadar Kıbrıs Türk halkının ne denli yüksek bir bilince sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyar nitelikteydi. Yerel seçimlerde neredeyse bütün partiler kaybetti. Nasıl oldu derseniz, seçmen ayrı ayrı şekillerde mevcut partilerin hepsini cezalandırdı.

Hükümetin büyük ortağı olan ve geçen sene yapılan genel seçimde %38.38 oy oranı ile sandıktan birinci parti olarak çıkan CTP, Pazar akşamki yerel seçimlerde %37.89 oranını yakalamasına ve belediye sayısını 9’dan 14’e çıkartmasına karşın, üç büyük ilçeyi, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’yi kaybetti. (Ankara, İstanbul ve İzmir şeklinde okuyabilirsiniz.) Ana muhalefet partisi UBP ise, desteklediği bağımsız adayların aldıkları oyları da hesaba kattığımızda, oy oranını artırmış olarak izlenirken, sahip olduğu belediye sayısında ise 13’den 5’e geriledi. İktidarın küçük ortağı DP-UG’de de durum farklı olmadı ve sahip olunan belediye sayısı 3’ten 1’e indi.

 Seçimin sonucu en fazla merak edilen yeri olan başkent Lefkoşa’da ise sürprizin en büyüğü yaşandı. Son 4 yılda ilginç olayların yaşandığı ve her partinin sıra ile koltuğu kaptığı Lefkoşa’da ilk olarak 2010 yılında adayı Cemal Bulutoğulları ile DP seçimi kazandı. Bir süre sonra partisinden istifa eden Bulutoğulları’nın UBP’ye katılması ile başkent bu partinin eline geçti. Ancak belediye çalışanları ile yaşanan sorunlar ve uzun süreli grevler nedeni ile Bulutoğulları’nın başkanlıktan istifası ile sonuçlanan süreç sonunda ara seçime gidildi.

2013 yılında bu kez gülen taraf CTP oldu. Daha geçen yıl yapılmış olan bu seçimlerde %14.12 oy almış olan TDP, sadece 1 yıl sonra, adayı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa’da bu kez %39 oy oranını yakalayarak ipi göğüsledi. Üstelik TDP’nin ülke genelindeki oyu %8’i dahi bulamamışken... Lefkoşa’da seçmen cezayı kestikçe deneme sırası yeni partiye geldi. TDP’nin, Lefkoşa belediye başkanlığını kazanırken, 22 belediye meclis üyeliğinden ise sadece 6’sını elde edebilmiş olması da işin bir diğer ilginç yönü oldu. 28 belediyenin olduğu KKTC’de, bu sonuçlara göre mevcut sadece 12 belediye başkanı koltuğunu korurken 16’sı seçimden yenik ayrıldı. Ancak gecenin en büyük sürprizi hiç kuşku yok ki Anayasa değişikliğine ilişkin halkoylaması sonuçlarında yaşandı.

Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan bütün milletvekillerinin oy birliği ile onayladığı anayasa değişikliğini sandığa giden seçmenin % 62.16’sı reddetti. Diğer bir deyişle… Mecliste yer alan ve genel seçimlerde toplam %96.28 oy almış olan 4 partinin (CTP, UBP, DP-UG, TDP) aldığı karara halkın sadece %37.84’ü onay verdi. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, örneğin Ekmeleddin İhsanoğlu’nun alacağı olası oy oranı hesaplanırken CHP ve MHP’nin oy oranlarının toplamı hesaplanırken… Ya da bir diğer aday Recep Tayip Erdoğan için de AKP seçmeninin oylarının tamamının kendisine gideceği öngörülürken, bu hesaba göre, KKTC’de de anayasa değişikliği neredeyse yüzde yüz ile sandıktan geçmeliydi. Ama öyle olmadı. Çünkü burası KKTC. Ne derseniz diyin, demokrasi bilinci açısından Anavatandaki soydaşlarının on yıllarca önünde olan bir halk yaşıyor burada. Tebrikler ile birlikte kucak dolusu sevgiler Kıbrıs Türk halkına.

 

Gökhan CEBECİ

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.