Almanya'da Kimlik Sorunu ve Türkler

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Soner ULU

Federal Almanya’nın etnik yapısının tarihsel bir kronoloji içinde işlendiği; Almanya’da yaşayan Türk azınlıklar ve yaşadıkları sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar odaklı olarak, bu etnik grubun kimlik edinme serüveni anlatılmaya çalışılmıştır. Başta kimlik teorisi üzerinde durulmuş daha sonra ise azınlık kavramı ve bu konunun kimlik kuramlarıyla arasındaki ilişkisinden bahsedilmiştir.

Sonra ise Federal Almanya’da yaşayan Türk azınlığın kuşaklar halinde yaşadıkları kimlik ve azınlık sorunları sebep ve sonuçlarıyla birlikte bu sorunun gelişimi evreler halinde anlatılmıştır.

Sonuç olarak; Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmeye çalıştığı bu günlerden kırk yıl önce Türkler; Almanya’ya vasıfsız işçi ihtiyacını karşılayan kol kuvveti olarak gitmişlerdi. Gurbetçiler geçen süre boyunca kendilerine biçilen bu rolden kurtulmuş ve misafir işçi statüsünden, göçmen işçi statüsüne; göçmen konumdan, etnik azınlık konumuna geçerek Alman toplumu içinde kalıcı bir yaşama geçmişlerdir. Türkler kalıcı yaşama geçmenin bir sonucu olarak içinden geldiği toplumu ve sosyal çevreyi harmanlayarak yeni bir kimlik oluşturmuşlardır. Fakat yine de ilk kuşak sosyalizasyon sürecini ana vatanda tamamladığı için Türk kimliğini muhafaza etmiş; sonraki nesiller ise bu süreci Almanya’da tamamladıkları için daha çok Türk-Alman kimliğine yakınlaşmışlardır.

Soner ULU

iletisim@politikadergisi.com

Not: Çalışmanın bütününe buradan ulaşabilirsiniz.

EkBoyut
almanyada_kimlik_sorunu_ve_turkler_-_soner_ulu.pdf 295.12 KB

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.