Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!
- Müzakereler Plana Doğru mu Gidiyor? (1/3)
- Rum Siyasileri Tanımak (2/9)
- Rum Siyasileri Tanımak (4/9)
- Rum Siyasileri Tanımak (3/9)
- Anastasiades'i Zor Günler Bekliyor
- Rum Siyasileri Tanımak (7/9)
- Rumların Yeni Müzakere Stratejisi
- Rum Siyasileri Tanımak (6/9)
- Eroğlu ve Anastasiadis
- Seçimler Kıbrıs Müzakerelerini Etkileyecek
- Seçimi Hrisostomos Kazandı
- Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde İlk Komplo
- Rum Siyasileri Tanımak (5/9)
- Müzakereleri DIKO Zehirliyor
- Rumlar Zamana Oynuyor
Rum Siyasileri Tanımak (1/9)
“Kıbrıs Rum tarafındaki politik sahnede neler olup bittiğini anlamak için önce Rum siyasileri ve Rum siyasi partilerin politik yelpazedeki yerleri ile geçmişlerini bilmek, bu yapılaşmayı kavrayabilmek için de, biraz da olsa Kıbrıs’ın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor…”
Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere başlamak için ortaya attığı "Ortak Belge"nin yayınlanması koşulu gerçekte müzakereleri kilitleme amaçlı. Ekonomileri düzelmeden, Afrodit parselinde de (parsel 12) geliri Kıbrıs Rum tarafındaki halkı ve hükümeti ihya edecek ve bataktan kurtaracak miktarda doğalgaz veya petrol bulunmadan masaya oturmak istemiyorlar. Biliyorlar ki masaya ekonomileri iflas etmiş, batakta ve kurtarılmayı bekleyen halk olarak otururlarsa, edilgen taraf olacaklar ve önlerine konan her koşul ile Türklere egemenlikte, devlet yapısında ve yönetimde ortaklık vermek zorunda kalacaklar.
Bu nedenle seçimlerin yapıldığı Şubat 2013'den beridir masaya oturmamakta direniyorlar. Rum halkının devlet başkanı olarak seçilen Anastasiades, daha ilk günden zaman kazanmak amaçlı olarak masaya oturmamak ve süreyi de uzatmak için elden geleni yapıyor. Ki, daha çiçeği burnunda bir devlet başkanı iken "Bizim muhatabımız Türkiye'dir. KKTC'yi kendimize muhatap kabul etmiyoruz. Türkiye'de Mart 2014'de yerel seçimler, Temmuz 2014'de Cumhurbaşkanlığı ve 2015'in yazında da Parlamento seçimleri var. Müzakereler 2015'in sonbaharında başlasa daha iyi olacak" sözleriyle niyetini açıkça ortaya koymuştu.
Aradan geçen 11 aylık oyalama süresi, gerek BM'nin gerekse de AB ile ABD'nin sabrını taşırmış olmalı ki her üçü de müzakerelerin bir an evvel başlaması için kıpırdanmaya başladılar. ABD ve AB Elçilerinin arayı bulmak ve Ortak Metin ile ilgili tıkanıklığı aşabilmek için Cumhurbaşkanlarını ziyaretleri, BM'nin girişimleri, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanının programını erkene alıp apar topar adaya gelmesi bir hazırlık yapıldığının işaretlerini vermekte.
Kıbrıs Rum tarafındaki politik sahnede neler olup bittiğini anlamak için önce Rum siyasileri ve Rum siyasi partilerin politik yelpazedeki yerleri ile geçmişlerini bilmek, bu yapılaşmayı kavrayabilmek için de, biraz da olsa Kıbrıs’ın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Geçtiğimiz yılın Şubat ayında Kıbrıslı Rumların Cumhurbaşkanı seçilen Nikos Anastasiades'in niye müzakere masasına oturmadığını anlayabilmek için önce başkanı olduğu siyasi partiyi, bu partinin ülküsünü ve nasıl kurulduğunu bilmek gerekmektedir.
Demokratik Seferberlik Partisi (DISY)
Siyasi yelpazedeki yeri: Yunan (Helen) Milliyetçisi
Rum tarafında birinci büyük parti konumunda bulunan DISY (Demokratik Seferberlik Partisi ), 1976 yılında, 15 Temmuz 1974 darbesinden sonra Makarios ile yollarını ayıran Glafkos Klerides tarafından kuruldu.
Geçtiğimiz aylarda vefat eden Klerides 1950 yılında Başpiskopos seçilen Makarios’a destek vererek siyasi hayata atıldı ve yanından hiç ayrılmadı. 1955’de EOKA’nın kuruluşunda aktif rol aldı ve 1960’lı yılların başında Türkleri organize bir biçimde imha etme çalışmaları başlatılan “Akritas Planı”nın hazırlanmasında ve uygulamaya konmasında önemli görevler yaptı...
Kıbrıs Rum tarafındaki "Siyasi Yapılanmayı" ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıs konusuna bakışını anlatan bu yazı dizisi devam edecek…
Prof. Dr. Ata ATUN
ata.atun@politikadergisi.com
- Ata ATUN içeriği
- 10965 okunma
Yorumlar
Yeni yorum gönder