P—Tiyatro: Mustafam Kemalim

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Ayşegül İNAN

   Ayşegül İNAN

 

   Bir insanı anlayabilmek… Yaptığı her işin, attığı her adımın kendine değil koskoca bir ulusa armağan olduğunu fark edebilmek… Dünyada herkesin gıptayla baktığı askeri bir dehaya, sonsuz bir vatan sevgisine, müthiş bir zekâya ve liderlik vasfına sahip olduğunu bilmek… Ve bunları bir kez daha yeni nesillere aktarabilmek, nasıl bir minnet duygusuna sahip olduğumuzu anlatabilmek… Ve aynı gururu, minneti, sevgiyi, saygıyı onlara da her daim hissettirebilmek… Okuyup, araştırıp, özümsediğimiz tarihimizin en önemli lideri Mustafa Kemal ATATÜRK’ü her zaman olacağı gibi yaşatabilmek…

 

 

 

   Müjdat Gezen Tiyatrosu tarafından ilk kez 29 Ekim 2008’de İstanbul Kadıköy’de sahnelenmeye başlanan oyun, yine aynı yıl içerisinde Tuncer Cücenoğlu tarafından yazılmış. Müjdat Gezen’in rejisiyle sahnede hayat bulan oyunda, birçok farklı rolde yirmi altı oyuncu yer alıyor. Oyunun en önemli özelliklerinden biri, Atatürk’ün cephede kullandığı otomobilin aynısının yapılması.

   Müjdat Gezen’in bin bir güçlükle kurduğu okulunun ardından, böyle güzel bir tiyatro salonuyla, tiyatro dünyamıza katkısı, her zamanki gibi devam etmekte. Küçük bir salon ve de küçük bir sahneye rağmen, seyircisi eksik olmayan oyunda, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm önemli isimleri yer alıyor. Genel anlamda Atatürk’ün anılarından derlenen oyun, “cepheden - bağımsızlığın kazanılmasına”, devrimin toplumsal hayata geçişine kadar yaşanan zorluklarda, karmaşalarda Ata’nın nasıl usta bir şekilde çözüme gittiği, halkının onu nasıl sonsuz bir sevgiyle bağrına bastığını anlatılırken, Atatürk’ün herkesçe bilinen insancıllığı, vatan ve millet sevgisi, barışçıl yaklaşımı bir kez daha ifade ediliyor.

   Oyunda, başta Atatürk’ü canlandıran Ömer Gecü olmak üzere birçok genç oyuncu yer alıyor. Her sahnesinde dinamizmini koruyan oyunda, Ata’ya ait anılardan oluşan her bir sahne izleyiciyi içine her dakika daha çok çekiyor.

   Sahnenin çok büyük olmayışı, dekorun görkemini engelleyen bir faktör olmamakla birlikte, oyuncuların sahne trafiğini iyi oturtmuş olması sayesinde, oyunun akıcılığı hiçbir şekilde bozulmuyor. Kostümler ise dönemi en iyi anlatabilecek nitelikte tasarlanmış.

   Ciddi ve titiz bir çalışma gerektiren bu oyunda, maddi ve manevi hiçbir özveriden kaçınılmamış, bu özveriler karşılığını bol alkışla alma şansına erişmiştir. Oyun, metni de alıp rahatlıkla okunacak bir metin olmasına rağmen, Ata’yı sahnede izleyebilmek, o döneme bir kez daha dâhil olup ona hayranlığımızı kat ve kat yaşamak, onu anladığımızı düşünürken bile tekrar ona dair bir şeyleri anlamak,  bugünlere kolay gelinmediğini hatırlamak,  millet olarak tek bir vücut olmamızın gerekliliğini bir kez daha görmek ve de “Ulu Önder’i” hep yapacağımız gibi minnetle anmak için gerçekten izlenmeye değer. Ve tabii ki Cumhuriyet’in ve devrimlerin yılmaz bekçileri olduğunu, belki de bu sefer alkışlarla ifade edebilmek şansını yakalamak açısından da önemli. Şimdiden iyi seyirler…

 

   Oyundan…

   “İnsan, ait olduğu halkın varlığını ve mutluluğunu düşündüğü kadar, bütün dünya halklarının huzur ve mutluluğunu da düşünmeli ve kendi halkının mutluluğuna ne kadar değer veriyorsa diğerlerinin mutluluğu için de çalışmalıdır. Çünkü dünya halklarının mutluluğu için çalışmak diğer bir yoldan kendi huzur ve mutluluğunu sağlamaya çalışmak demektir. Dünya halkları arasında barış, açlık ve anlayış olmazsa ne yaparsa yapsın huzur bulamaz…”

   “…Dünyanın herhangi bir yerinde bir rahatsızlık varsa, tıpkı kendi aramızda olmuş gibi ilgilenmeliyiz. İşte ancak bu yaklaşım; insanları, halkları ve onları yönetenleri bencillikten kurtarır. Bencillik kişisel olsun, ulusal olsun her zaman fena sayılmalıdır.”

YAZAN: Tuncer CÜCENOĞLU

YÖNETEN: Müjdat GEZEN

DEKOR VE KOSTÜM: Leyla GEZEN

 

OYUNCULAR:

Ferdi MERTER

Erdoğan TUNCEL

Ali Rıza KARA

Ali ŞAHİN

Aykut GÜNER

Ayşegül ASLAN

Burak TEKEL

Buse DEMİR

Bülent ÖZCAN

Can BANA

Diren POLATOĞULLARI

Ebru DEMİR

Erhan IŞIKTAŞ

Faruk KALKAN

Güray ÖZÇELİK

İzzet BAŞLAK

Mehmet Ali YILMAZ

Melike EGE

Ömer GECÜ

Pınar GORDE

Taner KARAHAN

Zeynep AKAY

                                                                  iletisim@PolitikaDergisi.com

  

 

 [Bu yazı, Politika Dergisi Sayı 14’te yer almıştır. Tüm fazladan özellikleri ile özgün sayıyı indirmenizi öneririz. Sayı 14’ü indirmek için buraya tıklayınız. ]

 

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.