Karpaz’daki Rum Okulu

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Karpaz bölgesinde yaşayan Rumların çocuklarının Rumca eğitim alabilmesi için Dipkarpaz köyümüzde bir Rum Okulu var. Bu okulun bir bölümü ilkokul diğer kısmı da ortaokul ve lise. Okulun ilkokul bölümünde 22 öğrenci ve 5 Rum öğretmen, Ortaokul ve Lise bölümünde de 15 öğrenci ve 21 Öğretmen bulunmakta.

Öğretmenler Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Rum öğretmenler arasından seçilerek görevlendirilirken, ders kitapları da Rum tarafından gelmekte.

Buna karşın biz Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs adasının Rum idaresi altındaki güney kesiminde yaşamlarını sürdüren az sayıdaki Kıbrıslı Türklerin çocukları için Türkçe eğitim veren ve öğretmenleri KKTC hükümeti tarafından gönderilen bir okulu yok. 

Karpaz’daki Rum okulunun açılma nedeni Rum lider Tassos Papadopulos döneminde yediğimiz siyasi bir gol!

Rum Okulunun eğitime başladığı 13 Eylül 2004 tarihinde, Sn. Mehmet Ali Talat Başbakanlığında 13 Ocak 2004 tarihinde kurulan Hükümet görev başındaydı ve Kıbrıslı Türklerden “Hayır” oyunun beklendiği ancak tam tersine Kıbrıslı Rumların yüzde 75 oranında “Hayır” oyu verdiği Annan Planı Referandumu yapılalı da 4 ay olmuştu.

Rum Okulunun KKTC sınırları içindeki Dipkarpaz köyünde açılmasına, görev başındaki hükümet özel izin vermişti. Büyük bir olasılıkla da, 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan Annan Planı Referandumu öncesinde Kıbrıs Türk halkına yapılan baskılar, AB tarafından verilen sahte vaatlere kanılarak, o dönemde yaşanan toplumsal çalkantıların da etkisi ile mütekabil uygulama talep edilmeden veya da karşılığı kesinleştirilmeden, AB’ye ve BM’ye iyi ve yapıcı taraf olarak görünmek amacı ile bu karar alınmıştı.

Alınmasına alınmıştı ama biz KKTC hükümeti olarak 2004 yılında, Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde yaşayan Kıbrıslı Türklere, Rum Yönetimi’nin, BM Genel Sekreteri’ne Limasol’da bir Türk okulu açılmasıyla ilgili olarak verdiği yazılı taahhüdün üzerinden 8 yıl geçmesine ve de bu taahhüdün 7 Haziran 1996 tarihli Güvenlik Konseyi Raporu’nda da yer almış olmasına rağmen Türk okulu açtırmayı başaramadık.

Dönemin Rum lideri T. Papadopulos AB’yi öne sürerek bize bu uygulamayı dayatırken, bizde bunun “mütekabiliyet”i yani “eş değerdeki uygulaması” olan BM Kararını masaya koyup Limasol’da Türk okulu açılmasını onun önüne koyamadık ve bile bile bu kazığı yemek zorunda kaldık. 

Böylesi bir gelişmede, karşılığını almadan, mütekabil adımların atılmasını garantilemeden iyi niyetle bir karar alındığı vakit, maalesef kazanım ve kaybedim tek taraflı oluyor. Bir taraf mutlak olarak kazanırken, diğer taraf mutlak olarak kaybediyor.  

Güneyde yaşamlarını sürdüren veya da kendi kişisel nedenleri ile sürdürmek zorunda olan sayıları az da olsa Kıbrıslı Türklerin çocukları, Türk okulu açılmadığı için mecburen Rum okullarına gitmekteler, anadil olarak Rumca öğrenmek zorunda kalmaktalar. Rumca eğitim almaktalar ve Rumca okuyup yazmayı öğrenmekteler. Kendi dillerinde eğitim yapamamakta, KKTC hükümeti tarafından gönderilen kitaplardan eğitimlerini görmemekte  ve kendi gelenek, görenek ve kültürlerini de alamamaktalar.

Bunun tam tersine, Türklere her şekildeki hakaretin ve aşağılamanın yer aldığı Rumca ders kitaplarını okumak ve öğrenmek zorunda bırakılmaktalar, derslerde ve ders aralarında bazı fanatik Rum öğrenciler ve öğretmenler tarafından sürekli ve düzenli olarak aşağılanırken, sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlerden de her zaman güya geçerli bir gerekçe ile de dışlanmaktalar.

Güneyde yaşayan Kıbrıslı Türk ailelerin çocukları KKTC Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen öğretmenlerin görev yaptığı kendi okullarında eğitimlerini alabilselerdi, öğrencilerimiz bu sıkıntıları yaşamaz, Türkçe eğitimlerini alır, Türk tarihini, Türk edebiyatını öğrenir, kişilikleri ve kimlikleri de bu denli törpülenip, eğilip bükülmezdi.

Yunanistan Eğitim Bakanlığı’nın, 7’si İskeçe (Xanthi), 4’ü Rodop ve 1’i de Evros (Meriç) ilinde bulunan toplam 12 azınlık ilkokuluna öğretmen ataması yapılmaması ve faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması kararı, Yunan Hükümetinin yayınladığı 15 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazetede 305 numaralı karar olarak yer aldı.

Yunanistan Eğitim Bakanlığı’nın kararına göre öğrenci yetersizliğinin devam etmesi durumunda önümüzdeki yıllarda Mürselli, Memkova, Para Mahallesi, Öksüzlü, Mıkmıllı, Höyükköy, Yenice, Kuzören, Manastır, Palazlı, Çardaklı ve Güreci’deki azınlık (Türk) okulları da kapatılacak.

Yunanistan’daki Türk okulları kapatılırken, Kıbrıs Rum Yönetimi BM’ye yazılı taahhüt vermiş olmasına rağmen hala daha Limasol’da Türk okulu açmamışken, Dipkarpaz’daki Rum okulu 37 öğrencisi ve 26 öğretmeniyle niye açık?

Dipkarpaz Rum bölgesi mi ki, Rum Yönetimi kiliselerine papaz ve metropolit atarken, 37 öğrenci kapasiteli okula 26 öğretmen gönderirken, biz Rum tarafındaki Camilere  imam gönderemiyoruz ve çocuklarımız için okul açamıyoruz.    

 

Prof. Dr. Ata ATUN

ata.atun@politikadergisi.com

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.