Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!
- Türkiye’nin Bölgesel Liderliği
- Ba(*)baya Mektup
- Mülkiyet ve Toprak
- O Dediğin Şey Bayrak Değil, Trafik Işığı!
- "Utanıyorum!"
- BM'nin Yeni Kıbrıs Stratejisi
- Gerçeklerle Yüzleşmek
- Yüksek bilinç(!)
- Pes !
- Uluslararası Konferans
- Bir Tarih Kitabı
- 12 Eylül Tatilciye mi, AKP’ye mi Yararlı?
- UAD Pandora’nın Kutusunu Açtı
- Kırmızı Kitap Sarardı
- AB'deki Değişim
İKÖ’nün Son Kararı
Adı “Daha Güvenli ve Refah İslam Dünyası için Paylaşılmış Vizyon” olan bu toplantı, Dış İşleri Bakanlarının Otuz Yedinci toplantısıydı.
Toplantının 7/37-POL sayılı “Kıbrıs’taki Durum” adlı kararı çok önemli maddeler içeriyor.
Bana göre bu toplantının bitiminde açıklanan ortak kararın hem giriş paragrafları, hem de sonuç maddeleri Kıbrıslı Türklere büyük bir destek veriyor. Bu kararın Kıbrıs konusunda sürdürülen müzakereleri etkileyeceği de kesin.
Giriş bölümünün 2. Paragrafı; 13-14 Mart 2008 tarihinde Senegal’in başkenti Dakar’da yapılan 11. Zirve Konferansında alınan 3/11-P(IS) sayılı kararda ve Suriye’nin başkenti Şam’da 23-25 Mayıs tarihleri arasında yapılan Dış İşleri bakanlarının 36. toplantısında alınan karara değinmekte ve “Kıbrıs’taki iki tarafın TAM EŞİTLİĞİ ve Uluslararası topluluğun, daha fazla gecikme olmadan Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonlara son verilmesi için çok sağlam adımlar atması” çağrısını tekrar teyit etmektedir.
Giriş bölümünde yer alan 15 Paragrafın tümü de Kıbrıslı Türklere destek vermekte, izolasyonların kaldırılmasını talep etmekte ve aşırı silahlanmalarından dolayı da Kıbrıslı Rumları kınamaktadır.
Aşağıda özet olarak yer verdiğim “Sonuç Bölümü”ndeki maddelerin tamamı ise bizlere ayrı ayrı destek vermekte, hak arayışlarımızda bizlere arka çıkmaktadır.
1. Madde, yan yana güven içinde yaşayabilmemizin ana gerekçesi olarak tam ve eksiksiz eşitliğimizi teyit etmekte,
2. Madde, Uluslararası topluluğa Rum tarafını erken bir zamanda kapsamlı bir çözüme teşvik etmeye çağrı yapmakta,
3. Madde, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması için Uluslararası topluma daha evvel yaptığı çağrıyı tekrarlamakta,
4. Madde, Üye ülkelere, kendilerine insanlık dışı bir yöntemle empoze edilen izolasyonların üstesinden gelebilmeleri için Kıbrıslı Türklerle etkin bir dayanışma içine girmeleri çağrısını yapmakta,
5. Madde, bu kapsamda Kıbrıslı Türklerle, ekonomik işbirliği, direkt ulaşım, turizm ve enformasyon konularında karşılıklı ziyaretler yapılması, Kültürel ve sportif etkinlikler gerçekleştirilmesi, Kıbrıs Türk Üniversiteleri ile öğrenci ve akademisyen değişimi de dahil olmak üzere işbirliğini teşvik etmekte,
6. Madde, 2011 yılının ilk çeyreğinde İKÖ’nün bir toplantısının Kıbrıs Türk Devleti’nde yapılmasına karar vermekte,
7. Madde, üye ülkelerden Kıbrıslı Türklerle yüksek seviyede karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmesini teşvik etmekte,
8. Madde, Kıbrıs sorunu çözülene değin, Kıbrıs’ta iki tarafın eşitliği temelinde, Kıbrıs sorununun dile getirildiği her uluslararası açılımda, Kıbrıslı Türklerin haklı taleplerinin dile getirilmesi isteklerinin desteklenmesini teyit etmekte,
9. Madde, İKÖ Genel Sekreterinden, Kıbrıs Türk tarafındaki yatırım projelerinin geliştirilebilmesi için İslam kalkınma Bankası ile gerekli temasların kurulmasının güvence altına alınmasını rica etmekte,
10. Madde, Kıbrıslı Türklerin, İKÖ üyesi ülkelere serbestçe seyahat etmeleri arzularının doğruluğunu kabul etmekte,
11. Madde, Kıbrıslı Türklerin İKÖ’ye tam üye olmak rica başvurularının alınmış olduğu kararını açıklamakta,
12. Madde, Üye ülkeleri, İKÖ tarafından daha evvel alınmış olan kararların ve de özellikle 2/31-P, 6/35-P 6/36-POL ve 3/11-P(IS) sayılı kararlarının uygulanamaya konması yönünde yaptıkları çalışmaları İKÖ Sekreterliğine bildirmeleri konusunda zorlamakta,
13. Madde, İKÖ Genel Sekreterinden, bu kararın uygulanmaya konması için gerekli her tür tedbiri almaya, yeni tavsiyelerde bulunmaya ve Dış İşleri Bakanlarının 38. Toplantısında rapor olarak sunmasını rica etmektedir.
Kıbrıslı Türklerin yıllar süren mücadelelerinin sonrasında kurabilmeyi başardıkları devletlerinin, başından beri yanında olan ana vatan Türkiye ile birlikte, Türkiye’nin ısrarlı girişimleri sonucunda İslam Konferansı Örgütü üye ülkelerini de bu aşamada görmek, gerçekten de lehimize olan büyük bir adım, Kıbrıs sorunun çözüm yolunda da önemli bir gelişme.
İKÖ üyesi ülkelere ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na teşekkürlerimi sunarım. Lütfen siz sevgili okuyucularım da teşekkürlerinizi iletmekten çekinmeyin.
http://www.oic-oci.org sitesinde sol kenar altındaki “Contact Us” bölümünden mesaj gönderebilir veya info@oic-oci.org mail adresine mesajınızı iletebilirsiniz.
http://www.ataatun.com
9 Ağustos 2010
- Ata ATUN içeriği
- 20558 okunma
Yorumlar
Yeni yorum gönder