Fransa'nın Ermeni Yasası ve Yerli Otomobil

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Günlerdir yerli otomobil konusu gündemde. Bildiğiniz gibi yerli otomobilin TOFAŞ’da üretilmesine karar verildi. TOFAŞ zaten fabrikasında ürettiği tüm modelleri neredeyse yerli üretiyordu. Sadece motorlar İtalya’dan geliyordu. Bir de tabii ki isim hakkı FİAT’a aitti. Yani anlayacağınız aslında TOFAŞ yıllardır yerli otomobil yapıyordu. Sadece motorlar ve isim hakkı dolayısıyla fabrikadan çıkan otomobillere FİAT markası veriliyordu.

Türkiye’de, bir başka neredeyse yerli üretim yapan bir başka marka daha var. Yine TOFAŞ’ın bulunduğu il olan Bursa’nın içerisinde... Aynı TOFAŞ gibi, neredeyse tüm üretimi yerli olan ancak motor ve birkaç parçası Fransa’dan gelen otomobiller üretiyor. Bu marka Renault…

Bu iki marka arasında ezeli rekabet söz konusu… Önceleri bu rekabet B segmenti (orta gelir grubuna üretilen) araçlarda Şahin-Brodway, Kartal-Toros markalarıyla rekabet ederlerken, günümüzde bu rekabet, Albea-Symbol, Palio-Clio rekabetiyle sürüyordu. Ancak TOFAŞ, geçtiğimiz ay Albea ve Palio üretimini bitirdi. Artık bu araçları üretmeyecek, büyük ihtimalle bu modellerin yerine yerli otomobil üretecek.

İşte burada artık yerli otomobilin Suriye-Türkiye-Ermeni Meselesi ve Fransa bağlantısını kurabiliriz…

Bildiğiniz gibi Fransa, Suriye’de ki karışıklıklara müdahale etme konusunda çok sabırsız. Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, "BM Güvenlik Konseyi'nin hala harekete geçmemesi skandal" diyerek Suriye'deki rejimin, ülkedeki insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğunu belirtti.

Tabii ki Suriye’ye müdahale Türkiye’siz olamayacağından ve Türkiye bu konuda çok istekli olmadığından, Fransa, Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak için Ermeni Soykırıımını İnkarı suç sayan yasayı onayladı. Ancak Türkiye de, yerli otomobil kararıyla Fransa’ya en büyük darbeyi uzun vadede vurmuş oldu.

Nasıl mı?

TOFAŞ’ın Albea ve Palio üretimini durdurması ile birlikte şu anda Türkiye’de B segmentinde Pazar tamamen Renault’un ürettiği Symbol ve Clio model araçlara geçecek. Türkiye’de başka markaların da B segmenti araçları piyasa da var ancak hem araçların ithal ve biraz daha pahalı olması, hem de yedek parça tedarikinin zaman alması bakımından çok tercih edilmediğinden pazarda tek marka Fransız menşeili Renault olacak.

Ancak yerli otomobil piyasaya girdiğinde ve devlet desteğiyle fiyatının makul bir seviyede tutulmasıyla (mesela 20 bin TL) hiç kimsenin fiyatı 30 bin TL olan Renault marka araç alacağını sanmıyorum. Böylelikle Fransa, ya Türkiye pazarından B segmenti araçlarını çekmiş olacak, ya da kârının büyük bir kısmından feragat edecek. Böylelikle Fransa’ya, Fransız mallarını boykot yapmaktan daha büyük bir ekonomik darbe vurmuş olacağız…

Tabii ki bunlar öngörü… İsrail’e posta koyup, İsrail’i koruyacak füze kalkanına izin veren hükümetin, Fransa’yı da üzmemek için birşeyler yapma ihtimali var…

Ümit MİNEL

umit.minel@politikadergisi.com

Yorumlar

Ölme eşeğim ölme, yaz gelince..

 

Fransa'nın "Ermeni yasası" nı aslında bir çok açıdan değerlendirmek gerekir:
1) Türkiye bir yanda AB içinde tam üyelik adına "bağlı" tutulurken, diğer yandan "Tarih" bir şantaj aleti olarak kullanılarak köşeye sıkıştırılmaktadır. Yani artık emperyalist devletler, çıkarlarını kabul ettirmek istedikleri devletlere karşı tarihi olayları bir şantaj olarak kullanmaktadırlar. Dolayısı ile bu yasa siyasetin giderek nasıl çürüdüğünü, yozlaştığını ve mafyalaştığını gösteriyor.
2) Emperyalist politika bir yandan burjuva özgürlük devriminin kalesi olan Fransa'da bile özgürlükleri kendi eliyle yok etmeye çalışıyor, öte yandan Libya'ya, Tunus'a, Mısır'a, Suriye'ye demokrasi götürmek iddiasında. Bu yasa dünya'yı adeta aptal yerine koymaktadır.
3) Şu sıra Obama ile Erdoğan'ın arası çok iyi. Bu nedenle Obama'nın kankası Erdoğan'a açıkca Ermeni şantajı'nı uygulaması doğru olmaz. Fakat sırası gelince o da kanka manka dinlemeyecek, aynı silahı o da kullanacaktır. Emperyalist devletler bizim gibi sömürgeleştirmek, parçalamak istedikleri ulus devletlerine karşı birlikte siyaset geliştirmekteler. Bu yasa emperyalist işbirliğine güzel bir örnektir.
 
Yerli araba konusunda gelince. 1996 yılından beri otomotiv dahil Türkiye pazarı üçte iki oranında AB şirketlerinin eline geçmiş durumdadır. FİAT, Renault ve otobüste Mercedes'in montaji zaten yıllardır Türkiye'de yapılmaktadır. Bu otomobiller gerçekte Türk mühendis ve işçilerinin emeklerinin ürünleri olmalarına rağmen salt patent ve sermaye ortaklığı nedeniyle bu firmalar AB şirketlerine aittir.
 
Yerli otomobil henüz bir fikirdir. Kaldı ki çok iyi bir fikirdir. Fakat gerçekleşip, AB , Japon, Kore, Hindistan ve Çin otomotiv rakipleriyle baş edip, kendi yurdunda belli bir pazar payı elde etmesi ise gelecekle ilgili bir tasarıdır. Umarım başarılı olur. Fakat böyle henüz gerçekleşmemiş bir fikirle nasıl olacak ta ülkemize ve tarihimize yönelik acil ve acı bir siyasi iftira'ya yanıt verilmiş olacak, bunu anlamak mümkün değil. 

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.