Eleştirmek Üzerine...

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
Mert ELEKÇİ

  <?xml:namespace prefix = v /><?xml:namespace prefix = o /><?xml:namespace prefix = w />


Politikadergisi.com’daki görevime başladım başlayalı, birçok yazı onayladım. Aslında bakarsanız bu sitedeki yazarların birçoğunu da yazıları aracılığıyla iyi tanıdığımı düşünüyorum. Hukuk eğitimini sürdüren birisi olarak bu dergideki görevimin anlamlı olduğunu düşünmekteyim. Bir hukuk fakültesi öğrencisine aşılanmaya çalışan en önemli şeylerden birini ‘adalet duygusu’ nu sitedeki görevime de yansıtmaya çalışıyorum.

        

Eleştiri

 

Bir kişiyi eleştirmenin iki amacı olabilir:

 


  • Gerçekten eleştirdiğiniz şey neyse onu daha iyi hale getirmek.

  • Eleştirdiğiniz şey her neyse onu kötülemek ve bundan bir şekilde yarar sağlamak.

 

İlk amacın meşru olduğuna şüphe yok. Hiçbir kimsenin eleştirisini yaparken ikinci amacı taşıdığını da sanmıyorum. Ancak, eleştirilen şey her neyse ona saygı duyulmaması, o şeyi destekleyen her insanın eleştiriye soğuk bakmasına neden olacaktır. Eleştirilerin kalitesinde en birincil olgu, ikna edici olmasından geçmektedir. Eleştirilen düşünceye ve onu destekleyen insanlara doğrudan cephe alarak, bu ikna edicilik nasıl sağlanabilir?


       

Farklı düşünceye saygı

      

Politikadergisi’nin sloganı “APOLİTİK KALMAYIN”, bana kalırsa içinde “farklı düşüncelere saygı”yı da barındırıyor. Ülkemiz insanlarının politizasyondan korkmalarının en önemli nedeni de bu değil midir? Ayrıca kanaatimce bu unsur olmadan tartışılan siyaset ne kadar eleştiri başlığı altında saydığım unsurları taşıyor olursa olsun, ötekileştirmeden öteye gidemez. Demokrasi isteyen insanlar olarak, çoğulcu düşünceyi öncelikle kendi çevremizde uygulamalıyız.

           Fikri mantıki esaslara dayandırma

         

Konu politika olunca, her insanın söyleyeceği bir söz olabiliyor. Bence akil olan, fikri anlatırken kurulan önermeleri, olabildiğince dayanaklarla süslemek olmalıdır. Bu şekilde yapılmadığı zaman, sarf edilen cümleler havada kalıyor ve anlatılmak istenen düşüncenin içi ister istemez okur tarafından boşaltılıyor. Bu aynı zamanda şu da demek; anlatılmak istenen fikir gerçekten mantıki esaslara dayanmalıdır. Olabildiğince duygusallıktan kaçınılmalı, aktarılan düşüncenin önüne, duygular geçmemelidir.

          

Öncelikle belirtmek isterim ki sitede gerçekten çok kaliteli yazarlar var. Ancak, bir editör olarak değil bir okur olarak sitedeki yazarlardan ‘şahsi’ çağrım şudur; Lütfen yazılarımızı yollarken hepimiz bu birkaç noktaya özen gösterelim.

          

Bir özeleştiri;

          

Politikadergisi’ndeki kadın yazar sayısı yeterli değil. Politika Dergisi 8 Mart’ı boş geçmiştir. Bundan dolayı üzüntü duymaktayım. Okurlarımıza bu konu üzerinde çalışıyor olduğumuzu bildirmek istiyorum.

          

Sağlıcakla kalın!

 

Mert ELEKÇİ

iletisim@politikadergisi.com


         


 


 


Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.