Çok Dikkatli Olmalıyız!

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

 

   Değerli okurlarım, sizinde gündemi takip ettiğiniz üzere ülkemizin de bulunduğu coğrafyada yine bombalar patlıyor, yine insanlar savaş çığlıkları atıyor. Tüm bu söylediklerim ülkemizin Kuzeydoğusunda, Kafkaslarda yaşanıyor.

   Türkiye, Kuzeydoğusundaki Rusya – Gürcistan Savaşı’nda kimi yayın organlarınca suçlu görülüyor. Suçu Gürcistan’a askeri ve maddi anlamda destek olmak. Rusya ise bölgedeki ayrılıkçı devletleri Gürcü saldırılarına karşı korumaya niyetli.

   Türkiye’nin stratejik ortağı Amerika, Rusya’yı açıkça tehdit ediyor. Türkiye ise arada kalmamak için arabuluculuk görevine soyunuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin talebine cevap vermiyor.

   Dışişleri kuzeydoğudaki savaşı yanlış yorumladığı için Gürcülerinde tepkisini almış durumda.

   Kısacası Kuzeydoğumuzda bizim oldukça dikkat etmemiz gereken gelişmeler yaşanıyor. İyi bir strateji izleme gerekliliği ön planda.

 Doğudaki sınır komşumuz Ermenistan ile yıllardır yaşadığımız Ermeni Meselesi, bizi bu ülke ile diplomatik olarak çözümsüzlüğe sürüklüyor.

   Güneydoğumuzda Irak – Amerika Savaşı’nın yarattığı yıkım, ülkemize yoğun terör olarak geri dönüyor.

   İran’ın Amerika tarafından vurulma durumu Dünya’nın gündeminden düşmüyor.

   İsrail’inde Suriye ile yaşadığı sorunlar güney sınırımızda olumsuz bir hareketliliğe yol açabilir. Ayrıca İsrail’in hedefinde İran’da bulunuyor.

   İran nükleer silahlanma anlamında güçleniyor ve bu durumun İsrail’i tehdit edebilecek düzeylere eriştiği vurgulanıyor.

   Bize karşı düşmanca tavırlar sergileyen etnik gruplar, tüm bu gelişmelerden güçlenerek çıkıyorlar.

   Dışta bu gelişmeler yaşanırken içte de Kürt sorunu, Ergenekon Davası, dinci yapılanma ülkemizi tehdit ediyor.

   İç yapılanma ile dış yapılanma arasındaki bağlantıyı sağlayacak Dış İşleri Bakanlığı saygınlığını yitiriyor. Yapılan gaflar ülkemizdeki insanları tedirgin ediyor. Örneğin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Anıtkabir’i ziyareti günah sayması Dış İşlerince ufak tefek detay olarak niteleniyor. Ahmedinejad’ı başka ülkelerinde takip edebileceği ihtimali hiç düşünülmüyor. Gürcistan yapılan gaflar sonrası tepkisini ortaya koyuyor. Ali Babacan ülkesi dışında sürekli ülkesinin kendince olumsuz yanlarını vurguluyor.

   Avrupa Birliği senaryosu mutsuz sonla bitmek üzere. NATO, Rusya’nın müdahalesi sonrası tedirgin.

   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki şu anki sakin (gibi görünen) durum ileride en ufak bir rüzgârla fırtınaya dönüşebilme riski taşıyor.

   Yakın zamanda dünyanın beklediği ekonomik krizin en büyük tehdidinin ülkemize yönelik olduğu kulislerde konuşuluyor.

   Tüm bu yaşanan olumsuz gelişmeler sonrası Ankara’nın izleyeceği tutum merak konusu. Ben yoğun diplomatik gelişmelerin yaşandığı ve yaşanacağı şu günlerde hiçbir bürokratının sözünü dinlemeyen; fakat dış işleri konusunda bilgi sahibi olmayan danışmanlarını dinleyen Sayın Ali Babacan’ın bu zor durumu kaldıramayacağını düşünüyorum. Bu durumda yukarıdaki vahim konulara yeni birisini ekliyor.

   Ankara’nın somut adımlar atmak zorunda olduğunun bilincinde olması en büyük temennim.

 

   Saygılarımla…

 

   (Değerli okurlarım ben bu yazı yazarken hain tuzak sonucu Erzincan’da 9 askerimiz şehit düştü. 2 askerimizi ise yaralı. Temennim şehit sayısının artmaması. Bu saldırıyı nefretle kınıyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum.)

 

gokhan.dag@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.