Hangi AB, Hangi Türkiye

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

9 Mayıs’tan beridir Avusturya’nın Salzburg kentindeyim.

Avrupa Birliği’nin sayılı ve saygın düşünce kuruluşlarından birisi olan Salzburg Global Seminar’ın organize ettiği ve 12 Mayıs’a kadar sürecek olan “Hangi AB, Hangi Türkiye” konulu toplantılarına katılıyorum. Merak edenler (http://www.salzburgglobal.org) sitesinden daha detaylı bilgi alabilir.

Avrupa’nın ve Türkiye’nin saygın kişileri bu toplantıda konuşmalar yapıyorlar. Her gün her oturumda, dört önemli kişi konuşma yapıyor, dört adet karma gruplar kurularak atölye çalışmaları yapılıyor. Kıbrıs konusu 12 Mayıs Çarşamba günü tartışmaya açılacak.

Güney Kıbrıs’tan eski Cumhurbaşkanı Yorgos Vasiliu, Türk Masası Başkanı Nikos Mouduros, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciği Başkanı Bayan Andrulla Kaminara katılıyor toplantılara. “Kıbrıs Konusu” başlıklı oturumda Sir David Hannay, Yorgo Vasiliu, Hugh Pope ve ben birer konuşma yapacağız ve konu sonrada tartışmaya açılacak ve konuşmacılar, katılımcıların sorularına yanıt verecekler.

“Salzburg Global Seminar”, bir dönemin en ünlü filmlerinden birisi olan “Sound of Music”in çekildiği şato ve kale’de yapılıyor. Bu düşünce kuruluşu 2’nci Dünya Savaşından sonra 1947 yılında kurulmuş. Ben, 4 gün aralıksız süren 496’ncı toplantıya katıldım. Katılımcı sayısı toplam 63 kişi. Dinleyiciler de bu toplantılara 3,000 ödeyerek katılabiliyorlar ancak.

“Salzburg Global Seminar”ın kuruluş amacı bilgi sahibi Avrupalılar ile Amerikalıların fikir alış verişini sağlamak olmuş 1940’lı ve 1950’li yıllarda. Aradan geçen 60 yılda değişime uğrayarak küresel bir kuruluş haline gelmiş ve görevde olanlar ile yetişmekte olan küresel liderleri bir araya getirerek düşünce perspektiflerini geliştirmek, görüşlerini açıklıkla tartıştırmak, ufuklarının genişlemesini sağlamak ve gelecekteki olası iş birliği için ortamı hazırlamak misyonunu edinmiş.

Belirlenmiş bir politikayı uygulamak yerine fikirlerin önemsendiği ve ayrılıkların saygınlıkla karşılandığı bir ortam yaratarak daha iyi bir dünya için ortak bir zemin bulunmasını sağlamaya çalışıyor yıllardır “Salzburg Global Seminar”.

Dünyanın dört bir tarafından, Avusturya Milli Bankası (Oesterreichische Nationalnbank), Doğan, BWK (The Austrian Federal Ministry for Educations, Science and Culture), John S. And James L. Knight Foundation, Capital Group Companies, The McKnight Foundation, The winthrop Family Trust, The Whitney MacMillan Foundation, The Nippon Foundation, 21st Century Trust ve The Andrew W. Mellon Foundation gibi çok önemli ve saygın kuruluşlar, bu toplantıları düzenli olarak finanse ediyorlar.

Konusunda uzman olan kişilerle tanışmak ve hem toplantılarda hem de toplantı dışında fikirlerini almak ve sorular sormak gerçekten de büyük bir olanak ve ayrıcalık.

Merak ettiğim birçok konuyu, konularında uzman olan kişilere resmî sorularla veya dostça sohbetlerde sorup öğrenmek fırsatım oldu.

Özellikle Sir David Hannay ile Anna Planını, geçmişini, nedenlerini ve amaçlarını tartışabildim.

Rumların 3’üncü Cumhurbaşkanı Yorgo Vasiliu’ya da Gali Fikirler Dizisi ile ilgili olarak, Denktaş Bey 100 maddenin 91’ni kabul etmiş ve dokuz tanesini tartışmaya hazır olduğunu açıklamışken niye tümünü reddettiğini sordum. Kendisi ile yan yana oturup yemek yedim ve çay içtim, sohbetler ettim.

Bu tür toplantıların en büyük faydası, bilgi alıp verirken ve kafanızdakileri açık ve net olarak ortaya koyabilirken, kişisel dostluklarla da, bilinmeyenlerin derinliklerine inmek mümkün olmakta.

 

Prof. Dr. Ata ATUN
www.ataatun.com
iletisim@PolitikaDergisi.com

 

 

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.