Aralık 2011

Sonra Sabah Oldu

Yazar: 
Taylan ÖZBAY
Yazının Yazıldığı Tarih: 
30 Kasım 2011

‘İnsan bilimlerinin açıkladığına göre, bugün dünyaya gelmiş bir çocuk, tarih öncesi çağlarda doğan bir bebekten hiçbir noktada farklı değil.  İnsanlığın yüzyıllar boyunca fethettiği ne ki var doğal olmayıp ‘kültürel’dir; bir başka deyişle, miras yoluyla değil eğitimle geleceğe taşınmıştır.Kısacası, insanı insan kılan her şeyi, dili, düşünceyi, duyguları, teknikleri, bilimleri, sanatları, ahlakı, insan ‘öğrenir’.

O’nu, “Uygarlık Tarihi” İçindeki Yerine Defnediyoruz…

Bu ülke, “Atam sen kalk ben yatam,” söylemleri tekrar eski yörüngesine oturtulamaz.

Sadece bakmakla, dertlenmekle, şikâyet etmekle hiçbir yere varılamaz.

Cumhuriyet aydınlanmasının ulu çınarı Server Tanilli hocamız ölüyor, bakıyoruz…

Kim ve Kimler "Doğruyu" Söylüyor(!)??

Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı 2010 yılı verilerine göre, AB ülkelerinde işsizliğin en fazla olduğu 10 bölgeden 6’sının İspanya’da olduğu görülmüş. İşsizlik oranının %22 düzeylerinde olduğu ve 5 milyondan fazla işsizin bulunduğu İspanya,

Euro Bölgesinin Sonu mu? (3)

Referans İçerik: 
Euro Bölgesinin Sonu mu? (1)
Referans İçerik: 
Euro Bölgesinin Sonu mu? (2)

Euro’daki çöküş gerçekte yıllar önce patent kayıtlarında kendini yavaş yavaş göstermeye başlamıştı. 2002 de Avrupa Patent ofisine yapılan başvurular düşüş trendine girdi ancak bu durum kimsenin dikkatini çekmedi.  Yıllar içinde de bu grafik hiç değişmeden aşağıya doğru inişini sürdürdü.

İçimizdeki Devrim!

Yazar: 
Mehmet Ali Yazıcı

Ursula Le Guin "Devrim Yapılmaz, Devrim Olunur!" diyor. Radikal bir temelde toplumsal ve siyasal bir dönüşüm olan devrimin özneleri olan insanlar için önemli bir durumu ifade etmektedir bu söz.

Şimdiye kadar yaşanan devrimlerde ki deneyimler göstermiştir ki, üst yapıda ki radikal değişim ve dönüşümler kendi “insan tipi”ni yaratmayı başaramıyor.

Ortadoğu’nun Suçu ne?


“Safları sıklaştırın, bu kavga emperyalizme karşı hürriyet kavgasıdır.”

İlk insan var olduğundan bu yana, Ortadoğu diye bilinen coğrafyada kan ve gözyaşı eksik olmadı. Her dinin ortaya çıkış alanı olan bu coğrafyada yaşamanın bedeli 

Politika Dergisi Takipçilerine Önemli Duyuru

Sayın Politika Dergisi Yazarları, Okurları ve Takipçileri;

Hepinizin bildiği üzere, Politika Dergisi Yönetimi olarak bizler, revizyon çalışmalarını aylardır sürdürmekteyiz. Bu bağlamda uzun süredir üzerinde çalıştığımız Politika Dergisi Kuruluş ve İç İşleyiş Şartı’nı tamamlamış bulunuyoruz. Bu yazının yayım tarihinden itibaren, Politika Dergisi bünyesindeki her faaliyet, PD Kuruluş ve İç İşleyiş Şartı’ndaki esaslara göre düzenlenecektir.

Yeni Yılda Türkiye

Yazar: 
Fevzi Moray

Sevgili dostlarım ve kahraman silah arkadaşlarım, maalesef  bu yılda   sıkıntıların  ve acıların yüreklere kazındığı , ümitlerin  kırıldığı   bir yıl oldu.  Gücümüzü hiç kimsenin  kıramayacağı, mücadelemize kimsenin  engel  olamayacağı  günleri arar hale geldik. Terör  gündemden hiç  düşmedi  ve  artarak devam ediyor.  Eli kanlı vatansız  caniler,   pervasızca  eylemlerini artırdılar.

60'ların Hürriyet Kuşağından 68'lerin Devrim Kuşağına Gençlik Hareketleri ve Nedenleri

Yazar: 
Onur AKSOY
Yazının Yazıldığı Tarih: 
03.12. 2011

Bu yazımızda  amacımız; hem geçmişten bugüne öğrenci ve gençlik hareketlerine, bu hareketlerin oluşmasını sağlayan etkenlerin neden ve sonuçlarına kısa bir bakış atmak hem de günümüz gençliğine, 60 Hürriyet şehitleri ve 68 Devrim şehitlerinin ışık olmasında ufak da olsa katkıda bulunmaktır.

Özgürlük ve Barış Ödülleri Eksenindeki Türkiye

Ahmet Altan bey/biradere Leibzig Bankası’nın kurduğu “malum” bir Vakıf tarafından “özgürlük” ödülü veriliyor…

Hazret, “ödülü,” şişinerek verdiği “entel” bir demeçle sabıka dosyasının içine özenle yerleştiriyor… Aynı gün, Nobel Barış ödülü de, Obama’ya veriliyor. Ne isabet, ne tesadüf ve ne tuhaf!..