Politika Dergisi - Fırat Özdemir Mülakatı

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
PD Roportaj Ekibi: 
Emrah ÖZDEMİR

Fırat ÖZDEMİR Kimdir?

   Fırat ÖZDEMİR, 20 Temmuz 1979’ta Batman’da doğdu.  Anti-terör uzmanı; iç güvenlik üzerine tezleri, araştırmaları vardır. Şehit ailesi mensubu olan ÖZDEMİR, şehitlik ve terör konusunda çok yetkin araştırmalara sahip olup, eskigundem.com adlı sitenin kurucusu ve editörüdür.

 

‘HALKIMIZI DEVLETE KARŞI KIŞKIRTIYORLAR’

 

   Emrah ÖZDEMİR (E.Ö): Fırat Bey, eskigundem.com adlı sitenizde de gördüğümüz gibi şehitlik ve terörle çok ilgilisiniz. Sizi bu ilgiye iten nedir?

Fırat ÖZDEMİR: Ben de babamı ve iki kardeşimi şehit verdim bu vatan için; ama asıl ilgim bu vatanın gerçek sahipleri olan şehitlerimiz ve onlara yapılan haksızlıklardır. PKK’lılar şehit ailelerinden daha çok avantajlı. Bu durum neden böyle? Bunun sebebi; siyaset uğruna, oy uğruna şehitlerimiz üzerinden siyaset yapanların onların bizlere bıraktığı en büyük emanetleri olan ailelerini sahipsiz bırakmalarıdır. Bir nebze olsun, belki ortak bir çözüm buluruz, belki birilerine sesimizi duyururuz diye çırpınıp duruyoruz; ama maalesef sesimizi duyuramıyoruz; bizleri duymak istemiyorlar

 

   E.Ö: Şehit ailelerine sırt çevrilmesinin nedeni ne olabilir?

Fırat ÖZDEMİR: Konuyu Güneydoğu üzerinden yorumlarsak, nedeni bence siyasettir; çünkü Güneydoğuda şehit ailelerine yardım eden partinin oy alması kesinlikle güçleşir. Dolayısıyla oy için şehit ailelerimiz feda ediliyor, sahipsiz bırakılıyor

 

   E.Ö: Buradan, Güneydoğudaki yurttaşlarımızın şehitlere kötü gözle baktığı sonucu çıkmaz mı?

Fırat ÖZDEMİR: Durum zaten öyle; ama genel olarak düşünürsek, bu da bir kışkırtmanın sonucu. Tabiî ki bütün Güneydoğu halkı böyle düşünüyor, diyemeyiz. Hepsi birilerinin kışkırtmaları sonunda bu hale geldi. Dış güçler mi desek, yoksa siyasetçi mi desek? Buradaki halkımızı devlete karşı hiç durmadan kışkırtıyorlar. Daha 1 ay önce Şırnak’ta ÖSS’ye girecek öğrenciler için bir konser düzenlendi; ama gel gör ki konser, tamamen siyasete ve isyana dönüştü. DTP milletvekilleri ve DTP’li belediye başkanı orada çıkıp, resmen herkesi devlete karşı kışkırttı; ayaklanmaya çağırdı halkı. Hakkınız yeniliyor, haklarınız verilmiyor diyerek PKK’nın gövde gösterisine dönüştürdüler.

 

E.Ö: Yani devlet hem orayı göz ardı ediyor, hem de şehitlerini diyebilir miyiz?

Fırat ÖZDEMİR: Evet, durum öyle görünüyor.  Burada devletin de muhakkak suçları vardır; ama kalkıp da devlet burayı tamamen sahipsiz bırakıyor, diyemeyiz, bu da yanlış olur. Devletimiz biraz daha buralara göz atsa, sahip çıksa, şimdikinden daha fazla ilgi gösterse, sosyal ve ticari alanlarda biraz daha gelişmeler olursa bence durum tamamen değişir. Mesela Şırnak’ta bir üniversite kurulsa bile bu başlı başına çok büyük bir gelişme olur. Tabiî ki plansız, programsız olmaz. Yıllardır üniversite kurulacak diyorlar; hatta geçen ay TBMM’de görüşüldü ve kabul edildi; ama nerde? Hep siyaset, hep laf!.. Akabinde de millet bakıyor; verilen sözler tutulmuyor. Bundan da birileri hemen çıkar amaçlı milleti ayaklandırıyor; gördünüz mü, verilen sözler tutulmadı diye. Burada Şırnak kömürü de çok meşhurdur ya da buraya bir fabrika kurulsa 500 kişi olsun; büyük de olmasın. Bu da çok büyük bir gelişme olut ve inanıyorum ki o zaman, en azından Şırnak’ta terör diye bir şey kalmazdı, teröre destek diye bir şey kalmazdı

 

‘YARDIM KURULUŞLARI SİYASİ AMAÇLA KULLANIYOR’

 

 

   E.Ö: Peki, gelelim şehitlerimize. Siz de bir şehit ailesi mensubusunuz. Kısaca şehit ailelerinin çektiği sıkıntıları bizlerle paylaşabilir misiniz?

Fırat ÖZDEMİR: Burada şehit ailelerine pek fazla ilgi gösterilmiyor; yardım edilmiyor, aileler sahipsiz bırakılıyor.

   27 Mayıs’ta 27 vatandaşımız katledilmişti, PKK terörü tarafından. Ve ne üzücü ki  burada herkes şehitlerimiz üzerinden kazanç elde etme, çıkar peşinde olmakla meşguldür. Burada bir tane şehit ve gaziler derneği var. Yazıklar olsun onlara ki onlar bile ihale peşindeler. O dernek ismiyle hangi ihaleyi alırız, diye uğraşıyorlar. Gelelim yardım kuruluşlarına. Burada yardım kuruluşları siyasi amaçla kullanılıyor. Kimin oyu varsa, yardım onundur. Şehit ailesi diye bir şey kalmadı bu zamanda. Yıllardır şehit ailelerine iş imkânı sağlayan bir yasa vardı; ama 1992’den beri hiç kimse faydalanmadı bu yasadan. Ve geçen sene (2007) de göz boyama amacıyla Meclis’te tekrar yasa ele alındı. Kaç yıl aradan sonra yeni işe almaya başladılar şehit ailesi mensuplarını. Peki, bu yasa neden 15 yıldır yok? Herkes diyor ki; burada koruculara ve şehit ailelerine yardım yapılıyor. Bizzat kendim gördüm; öyle bir şey yok! Özel biri devreye girmeden şehit ailesi yardım alamıyor ya da bazı hayırsever kuruluşlar devreye girmeden bir şey yapılmıyor. Bakın, HABERTÜRK Televizyonu’ndan Allah binlerce kez razı olsun, onlar kampanya yaptılar, şehitlerimiz için bağışlar topladılar ve bu bağışlar dağıtıldı. Bu bir nebze olsun, şehit ailelerine umut oldu. Unutulmadıklarını hatırlattı onlara. Peki, devlet neden bir şey yapmıyor? Hiç kimse unutmasın; bu vatanın, bu bayrağın gerçek sahipleri şehitlerimiz ve onların aileleridir. Onlar hepimize emanettir. Bunu kimse aklından çıkarmasın.Yoksa bundan büyük ihanet olmaz. Şehit aileleri konusunda her şey valilerin, kaymakamların elinde. İçişleri Bakanlığı’nın her ay bütün valiliklere genelge göndermesi lazım. Şehit ailelerine sahip çıkılması konusunda bunu da bizzat takip etmesi lazımdır. Unutmamalıyız ki bizler onların sayesinde rahat, korkmadan yaşayabiliyoruz. Bugün ismine Ergenekon örgütü dedikleri olay kadar terörle mücadele edilseydi terör diye bir şey kalmazdı. O kadar şehit aileleri ile ilgilenselerdi her şey yolunda olurdu. Bence şehit ailelerimiz için özel bir kurumun kurulması lazım. Bazı şehit ailelerimiz, bazı çocukları vardır ki babalarının mezarını bile bilmiyorlar. Bunun en büyük örneği de benim. Ben bugün babamın mezarının nerde olduğunu bilmiyorum.

 

‘NEDEN TÜRBAN KADAR ŞEHİT AİLELERİ GÜNDEME GETİRİLMİYOR?’

  

 

   E.Ö: Neden?

Fırat ÖZDEMİR: O zaman küçüktüm ve babam köydeydi. Şu an köy terör dolayısıyla boşaltıldı ve mezarlık diye bir şey de kalmadı. Ben şu an babamın mezarını bilmiyorum. O köye gidiş açılsa bile babamın mezarını bilmiyorum; bu bir gerçek. Şehitlerimiz aileleri ne zorluklarla büyüyorlar, geçiniyorlar; bunu kimse bilmiyor. Allah kimseye göstermesin bunu. Neden türban kadar şehit aileleri gündeme getirilmiyor?

‘TERÖRÜN İÇİNDE ŞEHİT AİLELERİNDEN OLANLAR DA VAR’

 

   E.Ö: Şehit ailelerini maddiyattan öte sahip çıkılmama, unutulma, vefasızlık daha çok yıpratıyor değil mi?

Fırat ÖZDEMİR: En büyük acı, şehit ailelerinin unutulması. Eğer şehit aileleri için özel bir kurum olsaydı, en azından şehit oldukları günlerde aileleri ziyaret edilseydi bu maddiyattan çok çok daha iyi olurdu. Bir gerçek daha var ortada; onu da kimse konuşmuyor. Bazı şehit ailelerinden teröre destek veren de var. Sebep sahipsiz bırakılmaları değil midir? Bugün terörün içinde şehit ailelerinden olanlar da var.

 

   E.Ö: Bu büyük bir iddia.

Fırat ÖZDEMİR: Ben bizzat kendi gözlerimle gördüm; iddia değil, bu bir gerçek.

 

‘GENÇLERİMİZİN BEYNİ YIKANIYOR’

 

   E.Ö: Terör örgütü birçok noktada devletten daha çok sahip çıkıyor demek ki.

Fırat ÖZDEMİR: Basında hepimiz görüyoruz ki teslim olan teröriste iş imkânı diyorlar. Bazılarına özel koruma veriliyor. Tanık koruma programlarına alınıyorlar. İş veriliyor bunlara. Bu da bir gerçek. Gene bu mesele şu noktaya dayanıyor Buralarda işsizlikten teröre katılan çok kişi var. Para vaadiyle kandırılan binlerce kişi var. Ben demiyorum ki devlet burayı tamamen sahipsiz bırakıyor. Bakınız;  burada bazı yerler, bazı köyler var ki Ankara'nın, İstanbul’un köylerinden daha güzel. Gerek yol, gerek elektrik olsun; her açıdan Batıdan daha avantajlı yerler de var. Ama ben diyorum ki gene de buralara daha fazla ilgi gösterilmesi lazım; çünkü burada terör belası var, gençlerimiz kandırılıyor, gençlerimizin beyinleri tamamen yıkılıyor.

 

 

 

‘BEN MHP’NİN HİÇBİR HASSASİYETİNİ GÖRMEDİM’

 

   E.Ö: Bu konularda hassas olduğu bilinen, Milliyetçi Hareket Partisi de mi sizce hassasiyet göstermiyor?

Fırat ÖZDEMİR: Ben MHP'nin hiçbir hassasiyetini görmedim. Madem o kadar hassaslar; kendileri de o zaman kalksınlar, bazı plan ve programlar yapsınlar şehitlerimiz ve aileleri için. Onların da yaptığı siyasetten başka bir şey değil. Şehitlerimiz ve ailelerini artık siyaset malzemesi olarak kullanmasınlar. En azından türban kadar şehit aileleri de gündeme getirilsin. Bugün AKP’nin türbanı şehit ailelerinden daha önemliymiş; şehit aileleri olarak biz bunu öğrendik.

   Bu vatanın gerçek sahipleri şehit aileleridir. Onlar bizim en büyük emanetlerimizdir, o emanetlere sahip çıkalım; emanete ihanet etmeyelim. Hiçbir zaman, hiçbir şekilde şehit ailelerinin hakkını ödeyemeyiz. Herkes bunun farkına varsın artık: Hepimiz onlara minnettarız.

 

 

 

‘OYUNLARA GELMEYELİM’

 

   E.Ö: Gençliğin dünyadan bîhaber olmaması için kurulan Politika Dergisi üzerinden, kendi konularınızla da birleştirerek gençlere yönelik mesajlarınızı alabilir miyiz?

Fırat ÖZDEMİR: Benim gençliğe mesajım; bir genç olarak, devletimize, cumhuriyetimize, bayrağımıza, Atatürk'ümüze sahip çıkalım, oyunlara gelmeyelim. Biz Türkiye Cumhuriyeti’ni Atatürk'e borçluyuz. O’nun ilke ve inkılâplarına sahip çıkalım. Bugün Türkiye’yi bir çıkmaza sokmak isteyen iç ve dış güçler var, bunların oyunlarına gelmeyelim. Birbirimize düşürmek isteyenler var bunlara gerekli cevapları birlik ve beraberlik içinde olarak verebiliriz. Onun için vatanın geleceği için Cumhuriyetçi ve milliyetçilerin bir araya gelmesi lâzım. Bir ve beraber olmaları lazım. Diyecek çok şey var; ama hepsi de anlatılamıyor.

 

   E.Ö: Fırat Bey, bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Umarız şehitlerimiz ve onların aileleri ulusumuzdan hak ettiği vefayı, saygıyı, değeri görür.

Fırat ÖZDEMİR: Benim de tek dileğim budur, ben teşekkür ederim.

 

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.