Samimiyet Oyunları (Birey-Toplum)

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Yazar: 
MAHİR F. MANIŞ
Yazının Yazıldığı Tarih: 
09.08.2012

Samimiyet sözcük anlamı, içtenliktir ve farsça kökenlidir. Samimiyetimizi, korkularımız yüzünden kaybediyoruz. Korku nedir ve ilk ne zaman ortaya çıkıyor? Korku irademizin ve mantığımızın dışında gerçeklese bilme ihtimali olan olaylardır. Korku ilk olarak bilincimizin geliştiği bebeklik döneminde çevre etkenlere, karşı çözümsüzlüklerimizde ortaya çıkıyor.

Peki insan, mantığının, gelişme döneminde korkularımızla hayatımızı devam ettirme yöntemi ilk olarak, bilinç altına yalan söyleyerek yapıyoruz. Peki yalan nedir? İrademiz ve mantığımız dışında olan olaylara karşı (yani korkularımız) karşı savunma amaçlı gerçek olmayan beyanlarda bulunarak yapıyoruz.

Böylece önce kendimize sonra topluma olan samimiyetimizi kaybediyoruz. Toplumu oluşturan birey içinde bulunduğu gruptan, dışlanmak korkusu ile önce kendisine olan içtenliğini kaybederek kendi kişiliğinden ödün veriyor ve sahip olduğu iradesini teslim etmiş oluyor.

Bireylerin, toplum içinde korkuları bir araya geliyor çözüm üretmekten endişe duyuyorlar ya da toplumdan dışlanma sürüden kopma, yalnız kalma korkusu, onları bir arada tutuyor. Toplumu oluşturan bireylerin yıllardır çözüm bulmadığı çelişkileri dinlendirmenin dışında, çözümün bir parçası olmaktan kaçınması samimiyetsizliği doğuruyor.

Daha sonra içtenliği tamamen kaybedenler, korkuları en iyi yönetenler, bazen çözüm üretir gibi yaparak toplumsal iktidarı ele geçiriyorlar. Peki ya çözüm! Samimiyet, bireyin, beyin gelişim sürecinde çağın gerçekliğine uygun eğitim süreçlerinden geçirilerek, rasyonel aklın, doğrultusunda temel yönlendirmeleri yapmaktır.

Samimiyet bireyden topluma günümüzde yansıması için otomasyon yöntemlerini kullanarak, bürokrasiyi yok etmek, gerekmektedir. Böylece birey temel alt yapısı tamamlanmış toplum düzeni içinde, direk kendi kendisini temsil etme hakkına sahip olacaktır.

Birey bu şekilde çelişkilerinden kurtulduğunda, birey için iyi olanın toplum içinde iyi olduğunu anlar ve bu denklemin eşitliğinin doğrudan demokrasi olduğunu kavrar. Tabi bu anlattığım aşamaya gelebilmesi için birey, kendisine karşı içten bir şekilde gereken sorular sorarak, içten bir şekilde cevap, bulması gerekir.

Böylece iç çelişkilerinden ayrılmış, birey sağlıklı bir toplumun ilk adımlarını atmış olur. 

 

Mahir Farzı MANIŞ

iletisim@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.