Türkiye Oyuna Gelmedi

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, kendisini tanımayan ve muhatap almayan Türkiye’yi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar -göstermelik de olsa- AB Dönem Başkanı olması nedeni ile bu makamı kullanarak karşısına oturmak için her yolu deniyor, her tür üç kağıda da başvuruyor.

AB Dönem Başkanlığını devraldıkları 1 Temmuz tarihinden beridir bu uğurda çevirmedikleri dolap kalmadı Rumların.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri hiçbir zaman ve hiçbir koşulda 4 Mart 1964 tarihinde BM yetkililerinin Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yalan söyleyip yanıltıcı bilgiler vererek “geçicidir” diyerek kabul ettirdikleri, Kıbrıslı Türklerin haklarını ayaklar altına alan 186 numaralı karardan sonra, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının tek taraflı olarak,  -Kıbrıslı Türklere ortaklık hakkı tanıyan- 13 ayrı maddesini değiştiren Kıbrıs Rum Yönetimini tanımadı ve muhatap da almadı.

Bu uğurda yıllardır her yolu deneyen Rumlar, 1 Temmuzda devir aldıkları AB Dönem Başkanlığı olanaklarına “belki Türkiye’yi, 26 AB ülkesini de arkamıza alıp AB Dönem Başkanı olarak zorla karşımızda masaya oturtur, bizi muhatap almaya mecbur ederiz” düşüncesi ile dört elle sarıldılar.

Aradan geçen 4 buçuk ayda her olanağı da denediler, Türkiye’ye türlü şantajlar yaptılar, Almanya, Fransa gibi aracılar koydular ama nafile, bütün oyunları boşa çıktı.

En son tezgahları, her zamanki gibi Avrupa Birliği’nin bütününü ve ismini kullanarak çaktırmadan Türkiye’ye çok hassas olduğu bu konuda içine düşülmemesi olanaksız bir tuzak hazırlamak oldu.  

İlk adım olarak Avrupa Birliğinin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle başkanlığında Strazburg’da 26 Ekim günü gerçekleştirilen komite hazırlık toplantısında, “9 Kasım Cuma günü Türkiye - AB Karma Parlamenterler Komitesi (JPC –Turkey – European Union Joint Parliamentarian Committee) toplantısının AB Dönem Başkanı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin başkanlığı altında Türkiye’de yapılması kararı alındı.

Bu kararın alınmasının tek amacı,  Türkiye’yi zorla Kıbrıs Rum Yönetimini tanımaya ve politik ilişkiler kurmaya zorlamaktı.

İstanbul’da Cuma günü yapılan toplantı hazırlık görüşmesinde, Türkiye’yi temsilen Türkiye-AB Karma Parlamenterler Komitesinde görev yapan Türk Milletvekilleri bu tuzağa düşmedi. Bırakın tuzağa düşmeyi, ince ve dahiyane bir manevra ile (buna diplomasi de diyebilirsiniz) önce bu toplantının önem düzeyini değiştirerek aşağıya çektiler ve AB Dönem Başkanlığını devre dışı bıraktılar, sonra da tarihini 2012 yılının çıkmaz ayının son çarşambasına ertelediler.

Her zaman, her platformda ve her yerde olduğu gibi Yunanistan’ın Avrupa Parlamentosu üyeleri olan Yorgos Kumuçakos ve Marilena Koppa Kıbrıs Rum Yönetimine arka çıkmak ve toplantının Aralık ayından önce yapılabilmesi için elden geleni yaptılar ama işe yaramadı. Bu ikili toplantıdan sonra da Türk parlamenterleri kınamak için bir de ortak açıklama yaptılar. Yaptılar yapmasına da, Nafile. İşe yaramayacak artık bu çabaları.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komitesi’nin 70. Toplantısı 2012 yılı içinde toplanmayacak. Kıbrıs Rum Yönetimi de AB Dönem Başkanı olarak bu toplantıya Başkanlık edemeyecek.    

Sadece Komitenin başkan ve yöneticiler toplanacak ve 2013 yılında yapılacak toplantının gündemini ve yerini tespit edecekler. Hepsi o kadar.

Kıbrıs Türkçesinde buna “Öyle değil böyledir” deniyor.

Bravo Türkiye-AB Karma Parlamenterler Komitesinde görev yapan Türk Milletvekillerine.   

 

Prof. Dr. Ata ATUN

ata.atun@politikadergisi.com

 

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.