P—Kitap: Kadın ve Ekonomi

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

   > Emrah ÖZDEMİR

 

   Bu bölümü, genellikle okuyucularımıza birtakım kitapları salık vermek, tanıtmak, almayı düşünenlere yardımcı olmak, kısacası o kitabı almalarına vesile olmak için kullanırız.

 

   Bu sayımızda bu ilkeyi bu seferliğine atlayarak, başka bir amaçla oluşturacağım “P—Kitap” bölümünü.

 

    Elimde 1986 baskısı (1. basım) olan bir kitap var: Charlotte Perkins Gilman’ın Kadın ve Ekonomi adlı yapıtı. Kitap, Kaynak Yayınları’ndan çıkmış.

 

   Amerika’nın işçi ve kadın hakları mücadelesinin en önemli isimlerinden olan Gilman’ın kitabı hâlihazırda basılmamaktadır. Bugüne değin okurlara kitap seçiminde yardımcı olmaya çalıştığımız bu bölümde, bu sayımızda yayınevine kitap bastırmak için tavsiye edici olmaya çalışıyoruz. İlkemizi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün de etkisiyle değiştiriyoruz bu sayılığına.

 

   Ünlü alışveriş sitesi Amazon.com’da ise kitabın özgün diliyle basılmış  olan Women and Economics’i rahatlıkla bulabiliyoruz. Demek ki her yerde göz ardı edilmiş değil.

 

   Kadınların ekonomik bağımsızlığına kavuşması için savaşım veren, gelenekselciliği ve “Sosyal Darwinizm”i şiddetle eleştiren Perkins Gilman’ın önemli yapıtı olan “Kadın ve Ekonomi”nin mutlaka yeniden basılması gerektiğini düşünüyorum.

 

   Kitaptan birkaç alıntı yapalım, belki işe yarar:

 

   Bir süre için makinaların ortaya çıkışıyla birçok işin evin dışına çıkması, kadının ekonomik öge olarak önemini kaybetmesinin nedeni olmuştur. Ama o yine ayağa kalkmış ve yitirdiği çıkrığıyla tezgâhını yeni yerinde, fabrikada tekrar bulmuştur. Bugün ülkede, içinde kadının yer almadığı hemen hiçbir endüstri alanı yoktur. Amerika baştan başa, dışarıda ücretli, evinde ücretsiz çalışan emekçi kadınlarla doludur.

 

   Dünyanın dışından bir toplumbilimcinin yeryüzüne geldiğini varsayalım. O, insan yaşamını inceleyecek ve ilk kez ‘ana özverisi” sözlerini duyunca türün yararına bir nitelik olduğunu sanarak duygulanacak ve etkilenecektir. «Ne güzel, ne dokunaklı, ne ince! İnsanlığın bir yarısının, diğer insani ilgi ve uğraşların tümünden vazgeçerek zamanını, gücünü, sevgisini analık işlevlerinde yoğunlaştırması, kendisinin hiçbir zaman gerçekten dahil olamayacağı görkemli bir soyun çocuklarını dünyaya getirip yetiştirmeye özgülenmesi! Ve sonuna kadar başkası adına, oğulları ve kızları yoluyla salt başkası için bir halka oluşturmak üzere yaşaması! Ne üstün, ne yüce bir özveri!» diyecektir.  (..) Ayrıca toplumun bu özveriyi değerlendireceğini, yaşamını başkalarının yaşamına gömen bu üstün yaratığı onurlandıracağını ve bu soylu etkinlik için her türlü gücü onların emrine vereceğini düşünür. Ama dünyadışı toplumbilimci ve onun beklentilerine yazık olacaktır!

 

   Ne diyorduk? 8 Mart Dünya Kadınları Günü kutlu olsun…

 

Emrah.Ozdemir@PolitikaDergisi.com

 

 

 

  

 

 

 

 [Bu yazı, Politika Dergisi Sayı 20’de yer almıştır. Tüm fazladan özellikleri ile özgün sayıyı indirmenizi salık veririz. Sayı 20’yi indirmek için buraya tıklayınız. ]

 

Yorumlar

kaynak yayınlarına mail

kaynak yayınlarına mail attım...

kadın ve ekonomi(C.PERKINS GILMAN)

merhaba benim tezim kadının çalışma hayatındaki yeriyle alakalı.bu kitabın türkçe çevirisi olduğuna çok sevindim.Eğer kaynak yayınlarında varsa ben satın almak istiyorum.

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.