MHP İçin Rüzgar Esmeye Başladı

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF
Referans İçerik: 
Mhp Neden Kaybetti?

2010 yılında bu sitede referandum sonuçlarını MHP açısından değerlendirdiğim “MHP Neden Kaybetti” başlıklı bir makalem yayınlandı. Orada mealen Sayın Devlet Bahçeli’nin hitap yeteneği olmadığından, ancak önüne konan metini okumaktan ibaret olduğundan ve vizyonsuzluğundan bahsetmiştim. MHP’nin, denizin ortasında ki yelkenli bir gemiye benzediğini, rüzgar çıkarsa ilerlediğini, çıkmazsa ilerleyemediğini ifade etmiştim. MHP’nin 1999 seçimlerinde %17,98 oy alabilmesinin sebebini Apo’nun yakalanma rüzgarına bağlamış, 2002 seçimlerinde %8,3 oy alarak meclise dahi girememesini rüzgar bekleyen Bahçeli’nin esmemesi sebebi ile meclise giremediğini, 2007 seçimlerinde %14,29 oy almasını da ANAP ve DYP yi darmadağın eden rüzgarın MHP’nin gemisinin hareket etmesini sağladığını anlatmıştım. (ANAP ve DYP seçmeninin MHP’ye kayması...)

Şimdi MHP’yi ilerleten rüzgar yine esmeye başladı. Barış süreci rüzgarı...

A&G Araştırma Şirketin’in son yaptığı araştırmalara göre MHP’nin bu süreçte oyları 3-4 puan artmış. Uzmanlar bu artışın çoğu kısmının CHP’nin ulusalcı kesiminin, CHP’den bu süreçte umudunu kesmesine ve MHP’ye geçmesine; bir kısmının da AKP’nin başlattığı bu sürece karşı çıkan milliyetçi bir kısım AKP seçmeninin MHP’ye kaymasına bağlıyorlar.

Şayet 2014 seçimlerine kadar Türkiye'de bu çatışmasız ortam devam eder, şehit cenazeleri gelmez, ölümler olmaz ve bununla birlikte sokaktaki vatandaşın "Vatan elden gidiyor mu? Türkiye'nin sınırları mı değişiyor? Türkiye bölünüyor mu?" endişelerini beraberinde getirmezse MHP’nin bu yükselişinin kalıcı olduğunu düşünmüyorum. Sayın Devlet Bahçeli’nin bu duruma karşı önlem alması gerekiyor.

 

A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Sayın Adil Gür’de aslında MHP’nin sadık seçmen yaratması gerektiğini belirterek şu yorumu yapıyor;

 

“Şayet 2014 seçimlerine kadar halkta hakikaten hükümet bu sorunu çözüyor kazasız belasız çözüyor algısına neden olur ise MHP yeniden eski seviyelerine döner. MHP oyları milliyetçi reflekslerin yükseldiği dönemlerde artıyor. Geçmişte de bu şekilde artış gösterdi. Ama MHP artık bu fırsatı değerlendirip sadık seçmen yaratmanın yollarını aramalı. Tepki oyları MHP'de hep oluyor ama kalıcı olmuyor. MHP'nin bu tepkilerle kendisinde sadık bir seçmen yaratmanın yollarını aramalı.”

 

Bunlar güzel temenniler ama bunu 16 yıldır MHP Genel Başkanlığı yapana ve geçen 16 yıl boyunca MHP’ye sadık seçmen yaratamayan, MHP’nin bir arpa boyu yol almasını sağlayamayan, Sayın Devlet Bahçeli, şimdi mi yapacak veya yapmaya çalışacak...?

 

Ne yazık ki yaklaşık üç yıl önce düşündüklerim ve kaleme aldığım “MHP Neden Kaybetti” makalemde ki düşüncelerim halen aynı... Yani MHP bu üç yıllık zaman zarfında bile benim düşüncelerimde dahi bir kıpırdanma, bir değişiklik yapamamış. Artık gerisini siz düşünün...

MHP, Sayın Devlet Bahçeli ile ilerleyebilir mi?

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.