İktidarın “Anayasa Tezi”

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Hükümetin Anayasa’da değişiklik yapılmasını öngören “AKP maddeleri yasa teklifi  TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yasa teklifi ilk günkü değerlerini koruyarak, günlerdir tartışılan maddeler, kendinden taviz vermeden resmen TBMM’de.

Peki, bundan sonra ne olacak? Türk siyasetini, demokrasisini ve hukuk anlayışını tümden değiştirmeye yönelik teklif onaylanacak mı, onay çıkmazsa halk oylamasına sunulacak mı, bundan sonraki süreçte neler olacak; verilen “Anayasa Tezi” başarılı bulunacak mı, hep birlikle göreceğiz.

Anayasa’da değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini Başbakan’ın tez ödevi olarak değerlendirmemin nedeni, teklif edilen yasaya karşı çıkan, eleştiren, hukuk ile bağdaştırmayanlara karşı yapılan savunusundandır.

Önerilen maddeler kişisel veya özel değil, toplumu ve bundan sonraki süreci ilgilendiriyor. Hal böyleyken kişisel kariyer kararı alırmış gibi eline tebeşiri alıp “olmadı, bunu beğenmedim; üstünü çiz-değiştir” yaklaşımı tamamen bireysel bir yaklaşımdır. Ve bu yaklaşım ülkenin bütününü düşünmekten uzak, “para bende düdüğü de ben çalarım” mantığıyla hareket ederek “sivil darbecilik” oynamaktır.

* Anayasa Mahkemesinde,

* Yargıtay’da,

* Danıştay’da,

* YÖK’te,

* Yüce Divan’da,

* HSYK’da,

* Devletin diğer kurum ve kuruluşlarında çoğunluk olarak hükümetin seçtiği kişiler görev alsa ne olur, almasa ne olur?

Hükümet seçince görevlerini daha iyi mi yapacaklar veya verecekleri kararları “özgür irade” ile mi alacaklar? Mevcut sistemde bu sağlanamıyor demek mi isteniyor? Bu kadrolaşma aşkı nereye kadar?

Anayasa’da illaki bir değişiklik yapılacaksa, bunu kişisel duruma veya kendi siyasi tabanın durumuna göre değil, hangi siyasi parti iktidarda olursa olsun, hangi dönemde olursak olalım, anayasanın kazanılmış değerler ve ilkelerimiz ile bağdaşan bir biçimde olması durumu muhafaza edilmelidir.

Elektronik posta kutuma gelen bir mesaj mevcut durumu gayet güzel özetliyor aslında.

«Dünyanın en ünlü kalp cerrahının arabası bozulmuş. Arabasını tamire götürmüş. Tamirci arabanın kaputunu açmış ve kalp cerrahına dönerek:

Size bir şey soracağım neredeyse ben ve siz aynı işleri yapıyoruz. Mesela ben şimdi itina ile kaputu açacağım bir bakışta problemin nerde olduğunu anlayacağım, kapakçıkları temizleyeceğim, gerekirse kabloları, motor yağını değiştireceğim, hatta çok gerekli ise motoru çıkarıp yerine yenisini takacağım. Söylesenize nasıl oluyor da siz binlerce dolar kazanıyorsunuz ama ben meteliğe kurşun atıyorum?

Bunun üzerine cerrah, tamircinin kulağına eğilmiş ve söyle demiş:

Bunların hepsini motor çalışıyorken yapmayı denesenize! (…)»

Marifet değişimde değil, işleyen sistemdeki aksaklıkları, sistemi kilitlemeden, durdurmadan veya fişini çekmeden yürütmekte ve yüceltmektedir.

Nuran.Talay@PolitikaDergisi.com

 

Yorumlar

Anayasa Değişikliği

Anayasa değişikliği konusunda,anlıyan,anlamayan bilen, bilmeyen herkes yorum yapıyor.Devletle vatandaş arasındaki temel akit olan Anayasa değiştirilirken, öngörülen değişiklikler hakkında görüş açıklamak bulunabilen her platformada konuyu tartışmak doğal ve olması gereken yol.Ancak anlaşılamayan bazı köşe yazarlarının bu konuyu demkrasinin vazgeçilmezi ve askeri vesayetin ortadan kaldırılması için tek yol olarak olarak hergün ve inatla savunmaları.Daha ziyade kamu oyu yaratma çabalarına yönelik bir çaba.
Meseleye farklı bir açıdan bakarsanız bazı sorular sormak zorunda kalıyorsunuz. Örneğin, bir AKP projesi olarak herhangi bir uzlaşma sağlanmadan,özellikle Akademik çevrelerde yeterince tartışılmadan neden alelacele gündeme getirilmiştir. Neden yargıyla ilgili maddelerin ayrılmaması için israr sürdürülmektedir.TBMM de oy kullanılmasının esasları belli iken,muhalif olduğu bilinen milletvekillerini partinin yönetim kadrosuna zimmetleyip kullanılan oyları kontrol etmek ne kadar yasaldır.HSYK da seçimler neden kimsenin içerisinden çıkılamayacak bir hale dönüştürülmüştür. Anayasadaki güçler ayrılığını tümüyle ortadan kaldıran bu yeni değişiklik gerçekte kimi ve ne zaman korumayı amaçlamaktadır.
Bunları çoğalttığınız zaman gerçeklerin hiç bir zaman açıklandığı gibi olmadığını görüyorsunuz.Hadi hayırlısı...

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.