BM'de Kıbrıs Toplantısı

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Önümüzdeki hafta içinde New York’ta BM’nin iki müzakereciye Kıbrıs sorunu konusunda sunacağı belge ile ilgili olarak gerçekleştireceği bir dizi toplantının Rumları endişelendirdiği kesin.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer, Genel Sekreterlikte yapılacak bir dizi toplantıya “Kıbrıs Uzmanı ve Arabulucusu olarak” katılmak için hafta başında Avustralya’dan New York’a gitti.

Bu toplantıların amacı, Şubat 2013 tarihinde yapılacak Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı seçiminden sonra büyük bir olasılıkla seçimleri kazanacak olan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiades ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında yeniden başlayacak müzakereler için zeminin ve görüşme içeriğinin hazırlanması.  Bu yeni kan müzakerelerin temelini ve esasını, BM’nin bu dizi toplantılarda oluşturacağı “Yakınlaşma ve Görüş Ayrılıkları Belgesi” oluşturacak. Zaten başka bir alternatif de yok.

BM bu belgeyi zaten hazırlamış durumda. Her görüşmeden sonra, yakınlaşmalar listesi ile ayrılıklar listesine eklemeler ve çıkarmalar yapılarak konu zaten güncellenmekteydi.

Büyük bir olasılıkla Mart 2013 ortalarında masaya konacak olan bu belge, müzakerelerin zeminini belirleyeceği, daha evvelki görüşmelerde anlaşmaya varılanları değiştirilemez ve dokunulamaz olarak sınıflayacağı ve sadece üzerinde mutabakata varılamamış ve sonraya ertelenmiş konuları görüşmeye açacağı için “Ara Anlaşma” olarak da değerlendirilebilir.   

BM belli ki Kıbrıs konusundan ve Rumların uzlaşmaz tutumlarından bıkmış usanmış. Artık bu 49 yıldır BM’nin gündemini meşgul eden, başladığı 1963 yılından beri milyarlarca doların harcamasına neden olan Kıbrıs konusunu bir şekilde çözmek ve kurtulmak istiyor. 

Rumları fena halde huylandıran ve telaşlandıran da BM’nin bu düşüncesi.

Bu nedenle de BM’de yapılacak söz konusu toplantılar dizisi ve ortaya acıkması büyük bir olasılık olan “Ara Anlaşma” daha şimdiden telaşlanmaya başladılar.

Yunan Milliyetçiliğini kendine ilke edinmiş olan DİKO’nun Basın Sözcüsü Fotis Fotiu dün yaptığı resmi açıklamada “BM yetkilileri tarafından yapılan toplantının rutin bir toplantı olduğuna inanmak istediklerini, DİKO’nun, Kıbrıs Rum tarafı için bağlayıcı olacak bir yakınlaşma belgesini kabul etmelerinin söz konusu olmadığını” belirtti. Açıkça “BM’de kim oluyor” demeye getirdi bu hazırlık toplantısı ile ilgili olarak.

Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın ruhani başkanı olduğu dünyanın son ayakta duran komünist partisi olan AKEL ise, Genel Sekreteri Andros Kiprianu vasıtası ile yaptığı açıklamada, “BM’nin bu toplantılar sonunda bir paragraf içinde toplayacağı yakınlaşmaların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bundan sonraki başkanını bağlamayacağını” belirterek, BM’ye “Boşuna uğraşıyorsunuz. Ne yaparsanız yapın, biz Kıbrıslı Rumlar olarak sizin bulgularınızı kabul etmeyeceğiz” manasına gelen ifadeler kullandı.

Bunlar gerçekten çok ilginç açıklamalar. Boylarına ve poslarına bakmadan Birleşmiş Milletleri takmayan bir tavır sergiledikleri gibi, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın, hidrokarbon gelirleri ile ilgili Türklerle Rumların ortaklaşa kullanacakları bir kasa kurulması yönündeki tezi için de “samimi olmam gerekirse, Sayın Downer’ın ne dediği beni ilgilendirmez” yanıtını vererek, BM’yi ne kadar dikkate aldıklarını gösterdi!

Kıbrıs Rum tarafı, geçmiş yıllarda buna benzer bir belgenin masaya konmasına yoğun bir şekilde itiraz etmiş olmasına rağmen bu sefer -BM’li diplomat arkadaşlarımın yorumlarına göre-  beklenmedik bir şekilde BM’nin “Ara Anlaşma” niteliğinde bir belgeyi masaya koymasına razı olacak gibi görünüyor.

Belli ki, Mart 2013’de başlayacak “Yeni kan Kıbrıs müzakereleri” daha başından her iki tarafın elini kolunu bağlayacak ve görüşmeleri sadece daha evvel üzerinde mutabakat sağlanamayan başlıklara ve konulara yoğunlaştıracak, diğer konuları da ‘üzerinde mutabakata varılmış konular’ olarak addedecek. 

Sevgili okuyucularımın Bayramını Kutlar, sağlık ve mutluluklar dolu Bayram tadında nice günler ve Bayramlar dilerim.

 

Prof. Dr. Ata ATUN

ata.atun@politikadergisi.com

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.