Ankara'da Neler Oluyor?

Yazıcı-dostu sürümSend by emailPDF

Türkiye'nin üçlü seçim ayağının ilkini oluşturan 30 Mart tarihli yerel seçimler bir genel seçim havasında yaşandı. Türkiye genelinin sonuçlarına baktığımızda AKP'nin %45.6'lık 'istatiksel' üstünlüğünü görüyoruz. Seçim öncesi  oy oranını %60'a çıkarmayı hedeflediğini defalarca yineleyen bir siyasal parti için bu seçim sonucunun başarı olup olmadığı ayrı bir tartışma konusudur. Aynı şekilde kale olarak gördükleri illerde kaybettikleri ilçe sayıları giderek artan ve diğer partilerle aralarındaki oy farkının giderek kapandığı bu sonuçlara göre 2014 yerel seçimlerini muhalefet partileri için de bir başarı saymak pek mümkün değil. Sonuçların netlik kazandığı illere istisna olarak özellikle Ankara'da seçim mücadelesi her ne kadar sonlanmış görünse de devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın mücadeleye devam etmesini anlamak içinse önceki süreci incelemek gerekiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi kökenli  ve eski  Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday göstererek bu seçimlerde Ankara için daha geniş bir oy kitlesi hedeflediğini ortaya koydu.  Haziran gençliğinin çoğunluğun ilk oyunu kullanacağı bu seçimlerde ne yazık ki parti temelli bir seçim öncesi sandık eğitimi çalışması yapılmadı. Muhalefet partilerinin böyle bir çalışması olduysa da çok fazla kişiye ulaşılamadı. İstanbul'da  Oy ve Ötesi hareketinin kurucuları arasında olan Ortak Nokta Derneği ile Ankara Kent Forumu Derneği'nin önderliğinde, sivil toplum kuruluşlarının desteği ve gönüllülerin katılımıyla bağımsız bir platform olan Ankara'nın Oyları kuruldu. Platform seçimlerden bir ay önce çalışmalara başlayarak farklı siyasi görüşlere sahip gönüllülerle sandıklara sahip çıkmak amacıyla 3000 gönüllü sandık müşahidi ve 200 gezici araçla Ankara'nın tüm ilçelerinde görev aldı.

Ankara'da seçim günü de seçim sonrası kadar hararetli geçti. Ankara'nın Oyları platformunun ilettiği maile göre; sandık başkanları tarafından ancak oy kullanım süresi bittikten sonra sınıfa girebilecekleri gerekçesiyle müşahitler sınıflara alınmadı, sandık görevlilerinin seçmenlerle birlikte kabinlere girip seçmenleri oy kullanacakları aday konusunda yönlendirmeye çalıştıkları görüldü, Keçiören Rauf Denktaş Anadolu Lisesi'nde para karşılığında mühürlü oy pusulası dağıtıldığı saptandı, müşahitlerin sayıma katılmasında zorluk çıkarıldı, muhtar oyu ile birlikte atılan belediye meclisi, ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığı pusulalarını içeren zarfların geçerli sayılmasına müşahitlerce yapılan itirazlar sandık başkanının insiyatifine bırakıldı, Altındağ Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde oy vermeye gelenler kendi yerlerine imza atıldığını fark etti. Sayımlar devam ederken gece boyunca Ankara'nın dört bir tarafından okullardan çıkarılmayan sandıklar ve çöplerden çıkan oy pusulaları haberleri geldi.

31 Mart sabahından itibaren Ankaralılar işlerini ve okullarını bir kenara bırakıp seçim için çalışmaya devam etti. Farklı siyasi görüşlerden, çoğu Cumhuriyet Halk Partili olmayan binlerce genç tutanak verilerinin sisteme girilmesine yardım etmek için Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'ne akın etti. Genel Merkez bir an bile boş kalmadı, sayı fazlalığı nedeniyle ihtiyaç halinde aranacak gönüllülerin listesi bile uzadıkça uzadı. Seyranbağları'ndaki Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi'nde ve Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde çıkarılmayan sandıklar olduğu haberiyle insanlar bu iki yerin de çevresinde geceli gündüzlü nöbetleşe beklemeye başladılar. 31 Mart gecesi Yüksek Seçim Kurulu'nun önünde de trafik akışını hiç bir şekilde engellemeyen bir kalabalık tepki göstermek için toplandı. 1 Nisan günü Yüksek Seçim Kurulu önünde öğlen saatlerinde eylem tekrarlandı. Trafiğin kapanması gerekçe gösterilerek başlayan polis müdahalesinde ilk hamle,  Yüksek Seçim Kurulu önündeki üst geçitte duran vatandaşlara TOMA'dan su sıkılmasıyla yapıldı.

Şehrin farklı yerlerinde nöbetlere ve veriler için çalışılmaya devam edildi. 4 Nisan günü Ankara İl Seçim Kurulu Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden sayım talebini reddetti.  Tüm hukuki yollara başvuracağını belirten Mansur Yavaş, 6 Nisan günü  Gür Kent Otel'de bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve büyük bir kalabalığın eşliğiyle Yüksek Seçim Kurulu'na seçimin iptalini isteyen itiraz dilekçesini verdi.  Bugün öğle saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ankara itirazını reddettiği haberi geldi. Mansur Yavaş bir sonraki adresinin Anayasa Mahkemesi olduğunu bugün yaptığı basın toplantısıyla belirtti.

Rahatsız olunan politikalara toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılarak değil sandıkta oy verilerek tepki gösterilmesi gerektiği her fırsatta vurgulanan bu ortamda, Ankara halkı sandıklarına sahip çıkmak için siyasi görüşlerini bir kenara bırakarak, bağımsız platformlar aracılığıyla, seçimden bir ay öncesinden başlayarak çalıştı. Çalışmalar sonucunda Ankara'da 2000 adet mühürsüz tutanak, 3500 adet geçersiz oyların nedeni olan eksik tutanak, 1300 adet kaydırma ve toplama hatalı tutanak, 68 adet seçim sonucunu etkileyecek hatalı tutanak tespit edildi.

5 Nisan'da dört dönemdir bu görevde bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek Ankara Adliyesi'ne giderek mazbatasını aldı."Gökçek'in konuşması sırasında partililer, 'Vur vur inlesin Mansur Yavaş dinlesin" sloganları attılar. Partililerin bu sloganına ise Melih Gökçek, "Gerek yok siz sandıkta vurdunuz. Yeter ona" dedi."*

Sandıkta vurulan Mansur Yavaş değil; demokratik, adil ve temiz bir siyasetti.

Melisa TEKELİ

melisa.tekeli@politikadergisi.com

 

*: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/melih-gokcek-mazbatasini-aldi

Yorumlar

Yeni yorum gönder

Bu alanın içeriği gizli tutulacak ve açıkta gösterilmeyecektir.
Doğrulama
Dikkat: Sitemize üye olan takipçiler "Doğrulama" uygulamasından muaftır.